- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - http://jedzeniejakleczenie.pl -

Arabskie smaki – dynia i cieciorka

Jesienią w kuchni nieodmiennie rządzi dynia. Dzisiaj zachęcam do sporządzenia aromatycznej, rozgrzewającej i sycącej potrawy, która swoją barwą rozświetli coraz to ciemniejsze dni. Ta potrawa jest niezwykle bogata w beta karoten i sole mineralne. Dzięki zawartości błonnika [1]obu frakcji oraz kurkumy w połączeniu z pieprzem, może wesprzeć nasz organizm w zapobieganiu rozwojowi nieprawidłowych komórek.

Składniki:

Przyprawy:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [2]

Przygotuj:

Dzień wcześniej namocz ciecierzycę, po dniu moczenia, ugotuj  do miękkości (ok 1 godz) w świeżej wodzie soląc 15 min przed  końcem gotowania. Możesz też użyć opłukanej ciecierzycy z puszki.

Obierz i pokrój wszystkie warzywa.

Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Przygotuj przyprawy i bulion (jeżeli nie masz gotowego wywaru zalej 3 łyżki suszonych warzyw i płaską łyżeczkę soli 2 szklankami wrzątku, możesz też użyć EKO bulionu w kostce takiego bez sztucznych składników).

Wykonanie:

Rozgrzej w dużym garnku oliwę, i zeszklij cebulę, pod koniec dodaj imbir, kurkumę, pieprz,chilli/paprykę i  smaż minutę ciągle mieszając. Zalej ostrożnie wrzątkiem, dorzuć korę cynamonu, marchew i ziemniaki/pasternak. Przykryj gotuj 5 minut pod przykryciem.

Wrzuć kalafior, dynię ( warto połączyć taki gatunek, który się rozgotuje tworząc sos z takim, który pozostaje w kawałkach), cukinię,  wymieszaj i gotuj ok 10 minut. Dodaj ciecierzycę i szafran. Gotuj ok 10 minut. Reguluj gęstość dolewając wrzącej  wody lub odparowując, jeżeli trzeba.

Na sam koniec dodaj natkę pietruszki/ kolendry/ jarmuż. Wymieszaj. Dopraw jeżeli trzeba solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny i odstaw na kilka minut by smaki się przegryzły. Podaj z kaszą jaglaną.

Jeżeli masz problem z gospodarką cukrową staraj się nie rozgotowywać warzyw. Potrawa przygotowana dla osoby o osłabionym trawieniu powinna być gotowana dłużej  w większej ilości wody.

Smacznego!

Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki „Dania Jarskie” Wielka Księga Kucharska  z 1996 r