sobota, 30 Maj 2015

Bezglutenowe, słodkie bułeczki drożdżowe – proste w wykonaniu

Słodka przekąska z czystym sumieniem? Proszę bardzo. Z mieszaniny dowolnych mąk. Celowo użyłam oryginalnych składników by bułeczek mogły spróbować osoby z nietolerancją na ryż czy kukurydzę. Ostatnio moją ulubioną mąka jest mąka z kasztanów  – bardzo lubię jej słodki smak oraz mąka ze wspaniałego zboża teff. Jest lekka i delikatna w smaku. Bułeczki, jak większość wypieków bezglutenowych najlepsze są pierwszego dnia. Mi smakowały również następnego ale dzieciom już mniej :-).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

słodkie bułeczki bezglutenowe z naturalnej mąki

Składniki na ok 12 sztuk:

  • 350 gramów dowolnej mąki ( u mnie 90 g mielonej  kaszy jaglanej, 60g mąki kasztanowej,120 g mąki teff, 60 g skrobi z tapioki)
  • 1 laska wanilii zmielona z łyżką cukru muscowado
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalana 3 łyżkami ciepłej wody
  • 20 gramów masła lub masła kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 250 ml wody lub mleka roślinnego
  • garść rodzynek zalana wrzątkiem i odcedzona po 15 min, posiekana
  • 1 czubata łyżeczka drożdży

Wykonanie:

Rozpuść masło z ksylitolem i cukrem muscowado i wanilią ( zamiast wanilii możesz dodać np cynamon).Wymieszaj z żelowanym siemieniem lnianym.Dolej wodę. Jeżeli to konieczne to ostudź. Przesiej mąki.Wymieszaj mąkę z drożdżami, płynem i rodzynkami. Nakładaj do formy do muffinek. Postaw przykryte w ciepłym miejscu  ( np przy piekarniku) na ok 20 minut, aż trochę podrosną. Piecz w piekarniku ok 25-30 minut.

p.s. jeśli nie chcesz spożywać drożdży użyj łyżeczki bezglutenowego proszku doi pieczenia lub sody. Rozsmaruj ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz słodkie chlebki.

Smacznego :-).

5

Drukuj Drukuj
  • Pingback: mała()

  • Aga

    Czy można masło zastąpić olejem?

    • JJL Poradnia Dietetyczna

      oczywiście że tak. Warto dobrać taki by zbytnio nie wpłynął na smak bułeczek. Smacznego:-)

      • Aga

        Nie jestem jeszcze pewna jakich mąk użyć.
        Skrobię z tapioki zastąpiłam skrobią ziemniaczaną , a co z mąką kasztanową i teff? Niestety mam nietolerancję kukurydzy i ryżu,więc te rodzaje odpadają 🙁

        • JJL Poradnia Dietetyczna

          A jak migdały – świetnie zastąpią mąkę kasztanową, może mąka z cieciorki? Do tego zmielona jaglana? niepalona gryka? Zmienia smak wtedy warto dodać trochę kakao lub karobu.Proponuję się nie bać i wziąć te mąki które sa dozwolone.