czwartek, 12 stycznia 2017

Brukselka z żurawiną – pieczona sałatka

Pysznie i prosto. Jeżeli jeszcze nie jedliście pieczonej brukselki, nawet jeśli nie jesteście fanem tego warzywa – musicie spróbować! Jedno z nielicznych warzyw na które sezon rozpoczyna się się późnią jesienią. Jeżeli do tej pory nie odpowiadał Wam smak tych małych kapustek spróbujcie  tej sałatki.

Przygotowanie jest proste i szybkie i jeszcze nie spotkałam osoby której to danie ( nawet wśród antyfanów brukselki)  by nie smakowało. Wyśmienita na ciepło, sprawdza się również (po uzupełnieniu o dodatki)  jako sałatka do pracy.

Składniki:

  • brukselka –  dowolna ilość tu ok 1 kg
  • żurawina suszona ok 100 g
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • sól – do smaku

 

prosta brukselka, pieczona brukselka brukselka właściwiści zdrowotne przeciwrakowa właściwości warzyw żurawina co z brukselki na obiad bez glutenu

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 170 – 180 stopni.

Brukselkę pozbawiamy zniszczonych listków, myjemy, osuszamy, większe kroimy na pół, małe pozostawiamy w całości.

Wkładamy brukselkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mieszamy z oliwą i lekko posypujemy solą. Pieczemy ok 6 minut.

Ostrożnie, by się nie oparzyć mieszamy, posypujemy żurawiną i pieczemy jeszcze ok 4 minut.

Przesypujemy na salaterkę – gotowe!

Zalety brukselki:

  • Dzięki znacznej zawartości siarki zapewnia ładne włosy i paznokcie  a znacznej zawartości i innych soli mineralnych (m.in potasu i magnezu)  korzystnie wpływa na serce.
  • Kapustki są bogatym źródłem  karotenoidów witamin K oraz C i kwasu foliowego.
  • Obfitują  w błonnik ( 5 g /100 g) dzięki czemu będą dobrym warzywem dla osób chcących stabilizować poziom cukru we krwi – oczywiście tak działa nierozgotowana kapustka!
  • Niska kaloryczność  – doskonała we wszelkich dietach odchudzających – 100 gramowa porcja brukselki to tylko 37 kcal pochodzących z białka i węglowodanów złożonych.
  • Mała kapustka prawie nie zawiera tłuszczu.
  • Brukselka przygotowana  z przyprawami z dodatkiem niedużej ilości oliwy ( by umożliwić wchłonięcie witamin A,K) wbrew powszechnej opinii nie jest ciężkostrawna i zazwyczaj nie powoduje dolegliwości.
  • Bbfituje  w glukozynolany  które stymulują apoptozę (zaprogramowaną śmierć ) komórek nowotworowych. Aby jednak te właściwości mogły być wykorzystane brukselka nie powinna być poddawana obróbce termicznej dłużej niż 5 minut. By uaktywnić  prewencyjne działanie składników zawartych w brukselce  ugotowaną krótko kapustkę wymieszaj z kilkoma główkami surowej, drobno posiekanej. Dobrym rozwiązaniem będzie również wymieszanie główek z kiełkami brukselki lub brokułu.
  • surową kapustkę można  spożywać w formie  dodatków do soków, koktajli lub surówek z dodatkiem innych warzyw i dobrego tłuszczu. Szczególnie urokliwie wyglądają króciutko obgotowane w osolonym wrzątku i zahartowane zimną wodą pojedyncze listki brukselki.

Korzystajcie z brukselki – sezon trwa!