środa, 1 Czerwiec 2016

Czekoladowe babeczki z wiórkami kokosowymi – bez glutenu i jajek

Smaczne babeczki idealne na drugie śniadanie czy przyjęcie dla dzieci. Jak to muffinki robi się je błyskawicznie. Chwila mieszania, pieczenie i gotowe. Prawdziwe łasuchy mogą je przyozdobić domowymi powidłami lub domową nutellą ze zmiksowanych  daktyli z dodatkiem kakao i masła kokosowego.

Składniki jak zwykle u nas dobrane tak by po muffinkę mógł sięgnąć każdy na diecie bez bez,bez. Mąki możecie dobrać dowolne czyli zastąpić mąkę z tapioki  ziemniaczaną, mąkę z ryżu i jaglaną  dowolną zbożową, a  siemię zastąpić  jajkiem, musem jabłkowym  lub babką płesznik, mleko kokosowe innym ulubionym. Ksylitol miodem, lub stawią. Gotowi?

Zatem do dzieła!:

proste babeczki bezglutenowe

Proste babeczki bezglutenowe bez cukru i mleka oraz jajek

 

Proporcja na 12 babeczek:

Składniki suche:

  • 0,5 szklanki mąki z brązowego ryżu
  • 0,5 szklanki mąki jaglanej
  • 0,5 szklanki mąki z tapioki
  • szklanka wiórków kokosowych ( mogą być te które pozostały z robienia mleka kokosowego wtedy mieszamy ze składnikami mokrymi)
  • 1,3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao lub karobu
  • 3-5 łyżek ksylitolu, miodu lub innego słodu do smaku
  •  spora garść drobnych rodzynek i żurawiny – dodaj na końcu

Składniki mokre;

  • 1  i 1/3  szklanki mleka kokosowego  lub dowolnego/ wody – ewentualnie ciut więcej – zależy od mąki.
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu np  roztopionego masła, oleju
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 1/3 szkl wody i zostawionego na 10 minut do napęcznienia /jajko/ pół szklanki musu jabłkowego.

Suche składniki wymieszaj ( rodzynki dodaj na końcu), osobno wymieszaj mokre. Wymieszaj wszystko razem  łyżką tylko do ich połączenia i nie dłużej. Przełóż  do foremek muffinkowych wysmarowanych tłuszczem i podsypanych mąka  lub wyłożonych papilotkami i piecz ok. 20 minut w 180°C, do suchego patyczka.

Smacznego!

0

Drukuj Drukuj