- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - http://jedzeniejakleczenie.pl -

Czekoladowe babeczki z wiórkami kokosowymi – bez glutenu i jajek

Smaczne babeczki idealne na drugie śniadanie czy przyjęcie dla dzieci. Jak to muffinki robi się je błyskawicznie. Chwila mieszania, pieczenie i gotowe. Prawdziwe łasuchy mogą je przyozdobić domowymi powidłami lub domową nutellą [1] ze zmiksowanych  daktyli z dodatkiem kakao i masła kokosowego.

Składniki jak zwykle u nas dobrane tak by po muffinkę mógł sięgnąć każdy na diecie bez bez,bez. Mąki możecie dobrać dowolne czyli zastąpić mąkę z tapioki  ziemniaczaną, mąkę z ryżu i jaglaną  dowolną zbożową, a  siemię zastąpić  jajkiem, musem jabłkowym  lub babką płesznik, mleko kokosowe innym ulubionym. Ksylitol miodem, lub stawią. Gotowi?

Zatem do dzieła!:

proste babeczki bezglutenowe [2]

Proste babeczki bezglutenowe bez cukru i mleka oraz jajek

 

Proporcja na 12 babeczek:

Składniki suche:

Składniki mokre;

Suche składniki wymieszaj ( rodzynki dodaj na końcu), osobno wymieszaj mokre. Wymieszaj wszystko razem  łyżką tylko do ich połączenia i nie dłużej. Przełóż  do foremek muffinkowych wysmarowanych tłuszczem i podsypanych mąka  lub wyłożonych papilotkami i piecz ok. 20 minut w 180°C, do suchego patyczka.

Smacznego!