czwartek, 23 Czerwiec 2016

Domowe mleko kokosowe

Najlepsze mleko kokosowe uzyskamy  poprzez rozdrobnienie miąższu kokosa i zalanie wodą a następnie odciśnięcie.  Realnie rzecz biorąc jest to sposób pracochłonny (rozbijanie kokosowej skorupy to sport ekstremalny) i oparty o trudno dostępne produkty. W naszych warunkach istnieje dużo szybszy i bardziej ekonomiczny sposób sporządzenia tego napoju.

Wersja błyskawiczna:

  • wiórki kokosowe – szklanka
  • woda – 4 szklanki

Zalej  szklankę wiórków wrzątkiem, odczekaj chwilkę, zblenduj, przelej przez drobne sitko lub gazę. Odciśnij dokładnie wiórki. Gotowe.

mleko kokosowe jak samemu zrobic melkeo kokosowe dlaczego mleko kokosowe wartości odzywcze deser z melkeim kokosowym dietetyk warsztaty dla dzieci warsztaty dla dorosłych warsztaty kulinarne

Domowe mleko kokosowe z wiórków.

W ten sposób zrobisz mleko z każdych orzechów . Najlepsze proporcje wiórków (orzechów) do wody to 1: 4 czyli 1 szklanka wiórków 4 szklanki wody. Na początek warto dodać mniej wody np.: 1,5-2 szklanki, gdyż łatwiej wtedy wiórki zblendować.

Inne sposoby:

Na bazie tego przepisu możemy pozyskiwać mleko w  dowolny sposób  którego celem będzie wydobycie jak największej ilości aromatu i tłuszczu z wiórków. Dlatego metody są różne. Na pewno warto zalać wiórki  gorącą wodą wodą by napęczniały lub  zalane i namoczone w zimnej wodzie podgrzać  by wyekstrahować jak największą ilość tłuszczu. Proces zalewania wiórków i blendowania można powtórzyć.

Chętni mogą zrobić mleko smakowe.  Wystarczy razem z wiórkami namoczyć daktyle, śliwki lub morele, dodać kakao lub karobu. Opcji jest wiele.

Mleko kokosowe ma mnóstwo zastosowań. Można je użyć wszędzie tam, gdzie  zastąpi tradycyjne mleko ( oczywiście nie pod względem wartości odżywczych)  i pożądany będzie lekko kokosowy aromat.  Spróbujcie wegańskiego chłodnika na mleku kokosowym lub dodajcie łyżkę śmietanki do zupy dyniowej. U nas w domu najczęściej używam napoju z wiórków do sporządzenia koktajli, owsianki, budyniu jaglanego oraz deseru z chia i ciast.

Zużyte wiórki można wysuszyć w piekarniku  i zmielić na mąkę kokosową lub użyć do ciasta lub babeczek. Są dobrym źródłem błonnika i doskonale obniżą indeks glikemiczny słodkich wypieków.

Ewidentną zaletą domowego mleka kokosowego jest jego cena, brak zbędnych chemicznych dodatków oraz  prostota wykonania.  Do sporządzenia mleka warto wybierać wiórki bez dwutlenku siarki. O samym tłuszczu kokosowym będę jeszcze pisać – temat gorący i nadal sporny.

Udanego miksowania 🙂

 

0

Drukuj Drukuj