- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - http://jedzeniejakleczenie.pl -

Domowe mleko kokosowe

Najlepsze mleko kokosowe uzyskamy  poprzez rozdrobnienie miąższu kokosa i zalanie wodą a następnie odciśnięcie.  Realnie rzecz biorąc jest to sposób pracochłonny (rozbijanie kokosowej skorupy to sport ekstremalny) i oparty o trudno dostępne produkty. W naszych warunkach istnieje dużo szybszy i bardziej ekonomiczny sposób sporządzenia tego napoju.

Wersja błyskawiczna:

Zalej  szklankę wiórków wrzątkiem, odczekaj chwilkę, zblenduj, przelej przez drobne sitko lub gazę. Odciśnij dokładnie wiórki. Gotowe.

mleko kokosowe jak samemu zrobic melkeo kokosowe dlaczego mleko kokosowe wartości odzywcze deser z melkeim kokosowym dietetyk warsztaty dla dzieci warsztaty dla dorosłych warsztaty kulinarne [1]

Domowe mleko kokosowe z wiórków.

W ten sposób zrobisz mleko z każdych orzechów . Najlepsze proporcje wiórków (orzechów) do wody to 1: 4 czyli 1 szklanka wiórków 4 szklanki wody. Na początek warto dodać mniej wody np.: 1,5-2 szklanki, gdyż łatwiej wtedy wiórki zblendować.

Inne sposoby:

Na bazie tego przepisu możemy pozyskiwać mleko w  dowolny sposób  którego celem będzie wydobycie jak największej ilości aromatu i tłuszczu z wiórków. Dlatego metody są różne. Na pewno warto zalać wiórki  gorącą wodą wodą by napęczniały lub  zalane i namoczone w zimnej wodzie podgrzać  by wyekstrahować jak największą ilość tłuszczu. Proces zalewania wiórków i blendowania można powtórzyć.

Chętni mogą zrobić mleko smakowe.  Wystarczy razem z wiórkami namoczyć daktyle, śliwki lub morele, dodać kakao lub karobu. Opcji jest wiele.

Mleko kokosowe ma mnóstwo zastosowań. Można je użyć wszędzie tam, gdzie  zastąpi tradycyjne mleko ( oczywiście nie pod względem wartości odżywczych)  i pożądany będzie lekko kokosowy aromat.  Spróbujcie wegańskiego chłodnika na mleku kokosowym lub dodajcie łyżkę śmietanki do zupy dyniowej. U nas w domu najczęściej używam napoju z wiórków do sporządzenia koktajli, owsianki, budyniu jaglanego oraz deseru z chia i ciast.

Zużyte wiórki można wysuszyć w piekarniku  i zmielić na mąkę kokosową lub użyć do ciasta lub babeczek. Są dobrym źródłem błonnika i doskonale obniżą indeks glikemiczny słodkich wypieków.

Ewidentną zaletą domowego mleka kokosowego jest jego cena, brak zbędnych chemicznych dodatków oraz  prostota wykonania.  Do sporządzenia mleka warto wybierać wiórki bez dwutlenku siarki. O samym tłuszczu kokosowym będę jeszcze pisać – temat gorący i nadal sporny.

Udanego miksowania 🙂