środa, 7 Maj 2014

Domowy kisiel – zdrowy, owocowy bez cukru i barwników.


Prościutki i bardzo szybki w wykonaniu, deser dla dziecka (każdego tego małego i dużego  ). Jeżeli chodzi za Tobą potrzeba czegoś słodkiego, z którą akurat dzisiaj nie zamierzasz walczyć, złap za garnek. Gwarantuję – 5 minut i deser gotowy. Zalety: bez chemii, bez dodatków i barwników, bez sztucznego cukru. Deser łatwiejszy i szybszy w wykonaniu niż myślisz. Zachęcam!



prosty kisiel bez cukru jak zrobić kisiel dla dzieci kisiel z soku





Składniki na 2 porcje:

  • Ok 300 ml soku – wyciśnięty, lub kupiony jednodniowy*,
  • Łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Pół szklanki zimnej wody,
  • Ewentualnie łyżeczka miodu, lub innego słodu.

Dodatki:

  • Owoce: pokrojone w kawałki mango, gruszka, jabłko,banan lub  truskawka, jagody ( mrożone lub świeże w sezonie)  i wszystkie inne na które masz ochotę i które masz w domu.
  • Mleko kokosowe – 1 łyżka śmietanki, która zebrała się u góry – sprawi, że smak kisielu będzie wzbogacony o nutkę kokosu, a sam kisiel zrobi się aksamitny. Szczególnie wskazane dla rekonwalescentów i wszystkich tych którzy potrzebują dodatkowej dawki energii. Zawarte w tłuszczu kokosowym kwasy tłuszczowe wchłaniają się bardzo szybko i są wskazane w żywieniu osób niedoborowych. Zdrowi dorośli z „ boczkami” na bioderkach powinni raczej oszczędnie dawkować sobie tą przyjemność  .

Uwaga: jeżeli jesteście przyzwyczajeni do smaku przemysłowych słodyczy, a sok jest mocno kwaskowaty może zaistnieć potrzeba dosłodzenia kisielu łyżeczką miodu.

Wykonanie:
Zagotuj sok w garnuszku. W połowie szklanki zimnej  wody rozpuść łyżkę mąki ziemniaczanej (ilość mąki będzie wpływać na gęstość kisielu).Wlej wodę z mąką do soku. Mieszaj, aż zgęstnieje na minimalnym ogniu. Jak trzeba dosłódź – tylko ostrożnie z próbowaniem naprawdę gorące!. Gotowe.
Twój ulubiony?
Żółty czy czerwony?


*Zamiast soku możemy zrobić kisiel na bazie samej wody i maki ziemniaczanej zakwaszonej odrobiną cytryny i dodanymi utartymi bądź zblendowanymi owocami ( ok 3/4  –  1 szklanki). Dla uzyskania ładnego koloru, w przypadku mało wybarwionych owoców do deseru można dodać szczyptę kurkumy. 

4

Drukuj Drukuj
  • Zdrowejedzienie

    Bardzo podoba mi się ten przepis chciałabym go wypróbować. Mam tylko jedno pytanie czy zamiast wyciskać sok lub kupować gotowy można użyć zmiksowanych owoców ??

    • JJL Poradnia Dietetyczna

      Można jednak trzeba wtedy dodać wody aby w czymś rozpuścić mąkę i trochę poeksperymentować z proporcjami. Powodzenia 🙂

  • Robimy w domku – zawsze wychodzi. Zastąpiliśmy ten ze sklepu domowym.

    • JJL Poradnia Dietetyczna

      Super – właśnie o to chodzi. Cieszę się 🙂