wtorek, 9 Sierpień 2016

Letnia zapiekanka pomidory i cukinia – szybki obiad

Pachnące i aromatyczne pomidory, jędrna jeszcze trochę klująca cukinia, garść  ziół, trochę dobrej oliwy i jak dla mnie wystarczy. Tą prostą, letnią kompozycję uwielbiam na surowo lub w formie zapiekanki którą w zależności od potrzeb, apetytu i zawartości lodówki dowolnie modyfikuję.

Dzisiaj  dwa przepisy.

Wersja podstawowa czyli dodatek do dania głównego. Polecam na wszelkiego rodzaju letnie przyjęcia – murowany hit, zróbcie od razu dwie blaszki – znika błyskawicznie.

Składniki;

  • cukinia – 2-4 szt pokrojone w plastry o grubości ok 3-4 mm,
  • pomidory – 5 szt – pokrojone w plastry,
  • oliwa z oliwek – łyżka,
  • ser np  bałkański sałatkowy, typu feta, owczy, kozi itp pokrojony w plastry lub pokruszony 1 op.
  • zioła np prowansalskie ok łyżeczki lub mieszanka świeżych bazylia, tymianek,oregano rozmaryn itp
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • Nagrzewam piekarnik  do 200 stopni
  • na szklanej blaszce lub w szerokim i płaskim naczyniu do zapiekania układam cukinię i mieszam ją z oliwą, lekko solę,
  • na wierzch układam plastry pomidorów i sera oraz posypuję ziołami i pieprzem
  • wstawiam do piekarnika. Po wstawieniu zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Zapiekam 25-40 minut Gotowe!
prosta zapiekanka z cukini i pomidorów co z cukini na obiad , proste danie z cukini pomidory zapiekanka z cukini i pomidorów co na letnie przyjęcie dietetyczna zapiekanka

Zapiekanka z cukini i pomidorów

Wersja obiadowa dla ok 4 osób

  • makaron razowy, żytni, bezglutenowy itp ok 250 gr suchego,
  • jajko od szczęśliwych kur – 2-4 sztuki ( możesz zamiast jaj użyć sera lub tofu)
  • puszka krojonych pomidorów lub 4 szt świeżych pokrojonych i uduszonych,
  • 2-3 cukinie,
  • 2-3 pomidory,
  • ser sałatkowy bałkański 1 op,
  • zioła prowansalskie ok łyżeczki,
  • papryka czerwona suszona 1/2 łyżeczki,
  • oliwa łyżka.

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i po wstawieniu potrawy zmniejszam do 180.
  • Makaron gotuję aldente, odcedzam.
  • jajka rozbijam i mieszam z solą, pieprzem, czerwona papryką i pomidorami z puszki ( sosem pomidorowym),
  • Mieszam ugotowany makaron z masą pomidorowo – jajeczną,
  • W osobnym naczyniu  mieszam plastry cukinii, pomidorów, ziół prowansalskich z oliwą i odrobiną soli,
  • Na wierzch makaronu  układam naprzemiennie lekko wciskając w makaron plastry cukinii i pomidorów,
  • Na sam koniec posypuję serem,
  • Zapiekam ok 30 – 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego  🙂

0

Drukuj Drukuj