sobota, 21 Luty 2015

Masło orzechowe domowe – prościej się nie da.

Bardzo je lubię, lubią je też moje dzieci. Masło fistaszkowe, arachidkowe, po prostu masło z prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych. Masła które kupowałam w sklepie albo miały nieodpowiedni skład  albo jego cena…, no cóż sami wiecie.
Zrobienie tego masła jest dziecinnie proste. Orzeszki do blendera, szczypta soli ( niekoniecznie) odrobina cierpliwości i gotowe.

Skład:

  • orzeszki ziemne
  • odrobina soli

Wykonanie:

Wsyp orzeszki do blendera. ( Masło uda się też zrobić blenderem żyrafowym, metalowym o wysokiej mocy ale zajmie to chwile dłużej no i trzeba więcej pracy  włożyć w blendowanie.  Smak masła można wzbogacić dodając cynamonu, kakao czy też zblendowac orzechy z namoczoną suszoną śliwką.

DOMOWE MASŁO ORZECHOWE

ORZESZKI GOTOWE DO MIKSOWANIA

Drugi etap  miksowania

masło orzechowe

ORZESZKI ZAMIENIAJĄ SIĘ W MĄKĘ ORZECHOWĄ

Trzeci etap miksowania

ja prosto zrobic masło orzechowe

TUTAJ POWOLI JUŻ ZACZYNA TWORZYĆ SIĘ MASŁO – LUBISZ GŁADKIE CZY Z MAŁYMI KAWAŁKAMI ORZECHÓW?

Może nie należy po nie sięgać zbyt często i zbyt dużej ilości gdyż jak każdy produkt z orzeszków jest bardzo kaloryczny. Na taką kanapkę jak ta poniżej mogą sobie pozwolić wszyscy Ci co dużo ćwiczą i biegają. Sprawdzi się doskonale jako przekąska po treningu gdyż zawiera zarówno białka jak i węglowodany. Połączenie chleba razowego, masła orzechowego, banana, morelki i odrobiny cynamonu to wspaniała kompozycja smakowa.  Porcja masła orzechowego dostarczy nam sporo magnezu, potasu, niacyny. Jest tez dobrym źródłem tłuszczów jednonienasyconych. Masło możecie wykorzystać też jako przyprawę do orientalnych sosów czy tez składnik domowych lodów. Raz spróbujecie już raczej nie sięgniecie po sklepowe. Smacznego

MASŁO DLA SPORTOWCAKANA

KANAPKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

 Smacznego 🙂

1

Drukuj Drukuj
  • Troszkę nie wierzyłam, spróbowałam. JEst Ekstra!!! :-)))