- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - http://jedzeniejakleczenie.pl -

Rabarbar na słodko – pyszny deser

Ten bardzo prosty w wykonaniu deser posmakuje każdemu miłośnikowi ciasta z owocami. Kwaskowata nuta rabarbarowych łodyg została przełamana słodyczą jabłek. Aromatyczne owoce przykryte chrupiącą kruszonką lub płatem kruchego ciasta. Dobra wiadomość dla wszystkich którzy obywać się muszą bez tradycyjnej mąki, masła czy orzechów. Posypkę możecie zrobić z dowolnych dozwolonych mak, nasionek, orzechów czy tłuszczu. Deser tak czy inaczej wyjdzie smakowity.

Składnik i  wykonanie:

kruszonka bez glutenu bez cukru [1]

proste ciasto rabarbarowe

Poddusić wszystkie składniki z odrobina wody, pod przykryciem, chwilkę (ok 5-10 minut), aż zaczną lekko mięknąć.

W tym czasie zmiksuj  ciasto/ wymieszaj palcami  kruszonkę z :

Podduszone owoce wyłożyć do naczynia do zapiekania i przykryć kawałkami ciasta / lub kruszonki. Zapiekać ok 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeżeli  deser sporządzacie dla osób bez obostrzeń dietetycznych spokojnie możecie użyć mąki standardowej ( chociaż zachęcam do eksperymentów z mąką owsianą czy też z brązowego ryżu). Gałka lodów waniliowych dla tych co nie muszą unikać mleka ani cukru a mogą sobie pozwolić na odrobinę dekadencji podkreśli smak ciepłego deseru.