środa, 15 października 2014

Rozgrzewająca zupa jesienna – quinoa, nasiona kopru włoskiego i brukselka

Zupa jarzynowa z jesiennych darów z łatwością może pojawić się na stole w każdym domu. Prosta w przygotowaniu, z dowolnych składników, które znajdują się akurat w lodówce.  Dzisiaj proponuję  trochę inną zupę warzywną  w której oryginalny aromat anyżowych nasion wspaniale komponuje się z brukselką i kalafiorem. Dzięki zawartości nasion quinoa (komosy ryżowej) zupa jest bardzo odżywcza. Ta bezglutenowa kasza  zawiera znaczną ilość białka ( 14g w 100 g) pełnowartościowego co jest niezwykle rzadkie w śród zbóż. Qinoa zasobna jest w fitozwiązki m.in kwercytynę oraz znaczną ilość witamin i soli mineralnych. Z tego też względu, talerz pełen aromatycznego bulionu  z warzywami będzie wskazany dla wegetarian wegan oraz wszystkich, którzy w przyjemny sposób chcą wspomóc  swój organizm w  prewencji chorób układu krążenia. Zupę jesienną  z dodatkiem komosy ryżowej uwielbiają  dzieci  ze względu na przyjemny smak oraz zabawny wygląd  kaszy „z ogonkiem”. Jeżeli jesteś znudzony powtarzalnością smaków wypróbuj ten przepis – u nas to przebój tej jesieni. Dla dzieci i osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym wersja łagodna. Dla spragnionych wewnętrznego ciepła i intensywnych smaków  wersja rozgrzewająca. Zapraszam do wspólnego gotowania.

Składniki:

  • 2-3 litry wody,
  • quinoa – 2-3 garście,
  • fasolka szparagowa spora garść – pokrojona na kawałki,
  • brukselka  – spora garść,
  • kalafior garść różyczek,
  • marchewka – w plasterkach,
  • pietruszka korzeń 1/2 ,
  • seler naciowy – 2 łodygi w plasterkach,
  • por 1/2 białej części – pokrojona,
  • kilka łodyg naci pietruszki, liść selera, zielona część pora związane ( niekoniecznie),
  • łyżka masła lub oliwy,
  • zielenina do posypania.

Przyprawy wersja łagodna:

  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • kilka ziaren kardamonu w całości,
  • 1/3 łyżeczki ziaren anyżu utartych w moździerzu,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • sól.

Wersja rozgrzewająca

  • przyprawy jak wyżej oraz:
  • 1,5-2 cm kawałek imbiru utarty i podsmażony na maśle/oliwie przed gotowaniem zupy
  • pieprz świeżo mielony.

1-SAM_3284

Sposób przygotowania:
Aby wydobyć aromat imbiru:
  • delikatnie rozgrzej tłuszcz w garnku w którym będziesz gotować zupę i ciągle mieszając obsmażaj przez minutę utarty imbir,
  • zalej imbir  gorącą wodą (uwaga!). Jeżeli przygotowujesz wersje łagodną pomiń etap z imbirem.
Do gotującej się wody wrzuć:
  •  przyprawy (oprócz mielonego pieprzu, który dodaj na końcu),
  • opłukaną kaszę (jeżeli zależy Ci na szczególnie dobrej przyswajalności składników mineralnych z zupy namocz przed gotowaniem kaszę na godzinę w wodzie z odrobina soku z cytryny celem usunięcia fitynianów),
  •  pokrojone warzywa, pęczek z zielonymi liśćmi.
Gotuj zupę na wolnym ogniu do miękkości warzyw i kaszy ok 20-30 minut. Po ugotowaniu usuń wygotowane liście i ziarna kardamonu, dodaj łyżkę masła lub oliwy. Możesz rozgnieść cześć warzyw w zupie  celem jej zagęszczenia, dopraw sola i pieprzem, dodaj zieleninę (natkę pietruszki, koperek). Smacznego!