- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - http://jedzeniejakleczenie.pl -

Rozgrzewający barszcz z buraczków – zupa na słotę

Zamarzył mi się barszcz czerwony. Niewiele zup potrafi tak wspaniale rozgrzać przy przeziębieniu. Jego wykonanie może wydawać się trochę pracochłonne ( ja musiałam swoje buraki pójść i wykopać – ziemia jeszcze nie zamarzła ;-)). Jeżeli naprawdę nie macie czasu na długie gotowanie skorzystajcie z gotowych buraków już ugotowanych – do kupienia w marketach. W takim wypadku warto zupę wzbogacić   sokiem z kiszonych buraków lub naturalnym koncentratem z  buraków.

Skład 4-6 porcji:

jak zrobic buraczkową zupę [1]

Wykonanie:

Oczyść, wyszoruj dokładnie  buraki  i ugotuj  w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Gotuj do miękkości ok 30-45 minut.  Buraki możesz również upiec w folii.  Jeżeli masz buraczki ze sprawdzonego źródła, wodę po ich  gotowaniu możesz wykorzystać  do zupy.

Jak buraki się gotują obierz i pokrój warzywa.

Do garnka z wrzątkiem  ( ok 1,5-2 l) wrzuć szczyptę kurkumy, posól i dodaj 1-2 kulki  pieprzu lub jałowca i pokrojone warzywa (bez ziemniaków). Gotuj ok 15 minut.

Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, łyżeczkę majeranku, kilka utłuczonych ziaren kminku, masło lub oliwę. Gotuj jeszcze ok 15 minut.

Ugotowane buraczki obierz, utrzyj na tarce o grubych oczkach i włóż do garnka z zupą. Wlej do niego ostrożnie wodę z buraczków ( jeżeli masz sok z kiszonych buraków to jest czas na jego dolanie)  oraz dołóż  fasolkę. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem, majerankiem. Wymieszaj i poczekaj aż smaki się przegryzą.  Jak lubisz możesz dodać łyżkę śmietany.

Smacznego rozgrzewającego i na zdrowie 🙂