poniedziałek, 12 stycznia 2015

Słonecznikowo – jaglana pasta na chleb

Obiecałaś/obiecałeś sobie noworoczne zmiany? Może  taka  pasta wspomoże Cię w postanowieniach by odżywiać się lepiej?

Ta prosta w wykonaniu pasta doskonale się sprawdzi jako dodatek do pieczywa czy dip na spotkanie z przyjaciółmi. Jej niewątpliwą zaletą jest proste i szybkie wykonanie oraz składniki o wysokiej wartości odżywczej. Produkty można dowolnie zamieniać, i swobodnie dobierać ich ilość. Dodatek świeżego czosnku pozwoli naszemu organizmowi wzmocnić się w starciu z wirusami, nie bez znaczenia jest też jego działanie obniżające ciśnienie krwi i działanie zapobiegające rozwojowi nowotworów. Dzięki połączeniu kaszy jaglanej ze słonecznikiem  pasta zawiera pełnowartościowe białko. Słonecznik jest bogaty w lizynę której brakuje kaszy jaglanej. Pasta to doskonałe źródło wielu makro i mikroelementów w tym miedzi i vitaminy E, a dzięki zawartości suszonych pomidorów również potasu.

Skład:

  • Słonecznik szklanka – namoczony na noc  lub gotowany ok 6 minut
  • gotowana kasza jaglana, płatki owsiane lub inne zboże ok 3/4 szklanki ( Jeżeli zależy Ci na czasie. Gotuj kasze jaglaną razem ze słonecznikiem)
  • czosnek – 2 ząbki przeciśnięte przez praskę
  • suszone pomidory z oleju lub suche namoczone we wrzątku – 5-8 sztuk
  • sok z cytryny – 1-2 łyżki
  • przecier pomidorowy – 1-2 łyżeczki ( niekoniecznie)
  • sól
  • pieprz biały
  • natka pietruszki – opcjonalnie,
na chleb. błyskawiczna pasta na chleb,

bez cukru bez glutenu słonecznik, na chleb, co do chleba na szybko, pomidory, czosnek

Wykonanie:

Zmiksuj wszystkie  składniki. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj zimnej wody. Przechowuj w wyparzonym zamkniętym słoiku kilka dni.

Uwaga: pasta w wersji dla dzieci: użyj mniej lub wcale czosnku, soli i pomidorów – by smak nie był zbyt intensywny. Dzieci z reguły lubią łagodniejszą wersję. Maluchy mogą  przy pomocy rodziców z pasty zrobić kuleczki obtoczone w ziarnach sezamu lub słonecznika.

Z poradnika dietetyka:

Namocz słonecznik, będzie lepiej przyswajalny  łatwostrawny. Moczenie ziaren jest szczególnie ważne w żywieniu  dzieci, alergików  i osób z problemami z układem pokarmowym. Dzięki namoczeniu oraz zmieleniu więcej składników odżywczych będzie  wchłoniętych.

Rada dla tych co własnie zorientowali się, że nie mają  z czym wziąć kanapek do pracy.  Wersja błyskawiczna. Zalej słonecznik wrzątkiem  i gotuj 5-6 minut. Jednocześnie zalej wrzątkiem płatki owsiane lub jaglane wraz z suszonymi pomidorami i pozostaw do nasiąknięcia.Po ugotowaniu słonecznika zmiksuj  wszystkie składniki.

Jeżeli chcesz zmniejszyć wartość kaloryczną pasty użyj suszonych pomidorów namoczonych kilka minut we wrzątku – mają mniejszą wartość kcal  i prawie nie zawierają tłuszczu. Taka pasta z pomidorami bez oleju będzie też wskazana dla wszystkich którzy ze względów zdrowotnych ograniczają zawartość tłuszczów  i sodu w pożywieniu . Pasta z pomidorami w oleju zawiera 57% kcal  pochodzących  z tłuszczów, 15% kcal z białek a 30% kcal z węglowodanów. Po zamianie pomidorów  z tych w oleju na suszone proporcje wyglądają następująco tłuszcze 46%, białko 18%, węglowodany 36 %.

Jeżeli nie jesteś z powodów medycznych na diecie niskotłuszczowej niech Cię nie odstrasza wysoka zawartość tłuszczów w tej paście – pochodzą głównie ze słonecznika i są to tłuszcze które służą naszemu organizmowi.

Udanego miksowania i smacznego!

Jedna myśl nt. „Słonecznikowo – jaglana pasta na chleb

  1. Marylin

    Uwielbiam przepisy na takie dobre rzeczy. Miałem problem z nietolerancją pokarmową, ale udało się je przezwyciężyć szybko i sprawnie. Teraz wybieram dokładniej to, co jem. Mam nadzieję, że wyjdzie mi to tylko i wyłącznie na plus. 🙂

Możliwość komentowania jest wyłączona.