poniedziałek, 9 lutego 2015

Śniadaniowa jaglanka wytrawna – ze słonecznikiem i warzywami

Śniadania na słodko uwielbiają moje dzieci i część moich pacjentów. Osobiście, po latach jedzenia owsianki w różnych wcieleniach, wybieram kasze z warzywami. Z reguły są to niepowtarzalne kompozycję z tego co właśnie jest w lodówce. Dzisiaj chciałam się  podzielić jedna z moich ulubionych kasz śniadaniowych. Jej składniki cieszą nie tylko podniebienie ale i oko, w taki trochę ponury, zimowy dzień. Ilości składników i ich wybór jest w zasadzie  dowolny – ograniczony jedynie zawartością  lodówki. Teraz, poza sezonem dobrze sprawdzą się mrożony kalafior, brokuł czy fasolka szparagowa urozmaicone kolorowym dodatkiem krążków świeżej marchewki czy dyni.

Tak skomponowana kasza śniadaniowa dzięki zawartości zarówno zbóż, nasion jak i warzyw stanowi pełnowartościowy posiłek zawierający komplet aminokwasów egzogennych czyli takich których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Dzięki zawartości siemienia lnianego, które uzupełnia zawartość lizyny w  kaszy jaglanej,  a jednocześnie stanowi bogate źródło kwasów omega 3, takie śniadanie to doskonałe rozpoczęcie dnia. Kasza rozgrzewa, syci na długo, pięknie wygląda na talerzu – aż miło pomyśleć, że z takiego ładnego posiłku będziemy dzisiaj czerpać energię :-).

Składniki:

  • oliwa – łyżeczka, dwie
  • cebula czerwona  – pół
  • brokuł – kwiatki i obrana z łyka, pokrojona  łodyga -ok 1/3 sztuki lub pół opakowania mrożonki
  • papryka czerwona – ok 1/4 sztuki
  • seler naciowy / łodyga lub dwie
  • kawałek dyni hokkaido
  • łyżka nasion słonecznika
  • kasza jaglana lub inna ulubiona  dwie garście
  • kurkuma ( curry)/papryka czerwona proszek ok 1/4-1/3 łyżeczki
  • sól
  • natka pietruszki
  • łyżka nasion siemienia lnianego świeżo mielonego
prosta kasza na śniadanie

kasza wytrawna na śniadanie

Wykonanie:

Na oliwie z oliwek (lub na wrzącej wodzie z odrobiną oliwy) zeszklij cebulę oraz czerwoną paprykę. Dodaj pozostałe pokrojone w niezbyt duże kawałki warzywa oprócz kwiatków brokułu. (same kwiatki brokułu podzielone na drobne gałązki zalej wrzątkiem i blanszuj przez ok 3-4 minuty). Posól warzywa dodaj kurkumę/curry/paprykę suszoną/inne zioła jakie lubisz. Wsyp kaszę jaglaną (komosę ryżową czy inną), nasiona słonecznika, wymieszaj. Zalej wrzątkiem ok centymetr ponad wysokość warzyw. Wymieszaj. Zagotuj. Przykryj. Gotuj na minimalnym ogniu bez odkrywania i mieszania ok 15 – 20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. Przełóż na talerz. Wyłóż odcedzone kwiatku brokułu. Posyp zmielonym siemieniem lnianym  i pokrojoną natką pietruszki czy inną zieleniną. Smacznego!