piątek, 27 sierpień 2021

Kobiece spotkania przy diecie – cykl warsztatów

Dzień dobry,

We wrześniu rozpoczynam cykl czterech kameralnych spotkań w moim gabinecie skierowanych do kobiet. Jeżeli masz chwilę, przeczytaj …  może to coś dla Ciebie?

Tęsknisz za wspólnotą? Za byciem wśród kobiet bez oceny? Za dobra relacja z sobą i jedzeniem? Chcesz miło spędzić czas, a jednocześnie zależy Ci na rozwoju i zmianie oraz na uporządkowaniu wiedzy  dotyczącej odżywiania?

Poczytaj …. może te spotkania czekają na Ciebie, a Ty na nie?

Od czego zaczniemy?

Pierwsze spotkanie osadzimy wokół wartości które są dla nas najbardziej istotne. Skupimy się na tym by poszukać tych które nas prowadza przez życie i są dla nas najważniejsze? Łatwe? być może … a może wcale nie takie proste.

Ugruntowanie ( o przepraszam) wzmocnienie wartości i ich skrystalizowanie pomoże nam w realizacji i osadzeniu dobrej relacji z jedzeniem w myśl zasady:

„Znajdź swoje dlaczego, a już nigdy nie zapytasz się jak”

Ta droga od serca prowadzi prosto do celu… chociaż czasami wyboistą i krętą drogą…

 Na kolejnym spotkaniu wejdziemy w temat:

Na co mam apetyt – głód a emocje. Porozmawiamy o pokarmach uzależniających i o tym jak się wspierać w trudnych dla nas momentach. Jak rozróżnić głód emocjonalny od tego prawdziwego – poznamy trochę technik jak sobie … Czytaj więcej

0

Drukuj Drukuj
czwartek, 12 sierpień 2021

Placki twarogowe – łatwe, szybkie i zdrowe

szybkie placki na sniadanie dietetyczne

Sycące śniadanie na słodko? Proszę bardzo:

Mini placki twarogowe z owocami.
Składniki:
  • 3 jajka
  • kostka twarogu
  • 3 łyżki mąki razowej bądź teff lub gryczanej
Wykonanie: 
  • rozmieszaj twaróg z żółtkami i mąką
  • dodaj pianę ubitą z białek
  • smaż na nie przywierającej patelni małe placki z obu stron na złoto.
  • podaj że świeżymi owocami, jogurtem, orzechami
szybkie placki na sniadanie dietetyczne

Placki z twarogiem proste i łatwe

Propozycje:
🍒Do twarogu dodaj rozgniecionego banana lub ertyrol gdy „musisz” bardziej słodko; dobrym pomysłem jest też polanie jogurtu miodem.
🍉By podkręcić smak do ciasta dodaj cynamon lub przyprawę do piernika.
🍇 Zrób domową frużelinę z owoców zagotowanych z połową szklanki wody i łyżeczki mąki ziemniaczanej.
🍒  Dla większej wartości odżywczej dodaj  orzechy dla smaku,  ozdoby i dobrych
tłuszczów oraz soli mineralnych.
Przyjemności😀.
Czytaj więcej

0

Drukuj Drukuj
poniedziałek, 28 czerwiec 2021

Nowa wiedza i nowe umiejętności

psychodietetyk

     Jeżeli śledzicie na bieżąco mój  fb   to pewnie już wiecie, że przez 70 godzin brałam udział w intensywnym szkoleniu z Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach I stopnia.   Ciekawe szkolenie obejmujące oprócz merytorycznych wykładów  jeszcze warsztaty na których pod okiem specjalisty można było trenować nowo nabyte umiejętności.   Narzędzia które daje TSR są uniwersalne i  przydatne zarówno w pracy gabinetowej jak i na co dzień . Dzięki temu łatwiej i skuteczniej można wprowadzać pożądane zmiany w życiu i wspierać Klientów w osiąganiu celów.

        Kolejnym szkoleniem w którym brałam udział to dwudniowa konferencja organizowana przez Food Forum „Dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych i endokrynologicznych”. Dużo przydatnej wiedzy do zastosowania w gabinecie. Niezwykle istotnym jest, że prelegenci to nie tylko utytułowani naukowcy, ale również praktycy.

psychodietetyk

 

Trzymajcie się ciepło, zdrowo i wakacyjnie

Do zobaczenia w gabinecie

Aleksandra… Czytaj więcej

0

Drukuj Drukuj
sobota, 9 styczeń 2021

Proste ciasto z owocami – wersja bez glutenu i bez cukru

Dziś propozycja błyskawicznego  ciasta – dobra przekąska dla tych co bez słodkiego nie wyobrażają sobie życia, a chcą ograniczyć cukier w diecie.  Moja propozycja obejmuje wartościowe mąki bezglutenowe o niskim indeksie glikemicznym. Możesz je zamienić na dowolną mąkę. Dobrze wychodzi z orkiszowej typ 1850.
Jest to wersja ciasta bananowego na czekoladową  nutę:
Nagrzej piekarnik na 170 stopni. W tym czasie zmiksuj:
Składniki mokre:
🍒dojrzałe banany – 5  sztuk
🍒jajko – 1 sztuka
🍒0,5-1 kubka napoju roślinnego z wapniem, mleka bądź wody
🍒oliwa – 1/3 kubka
🍒łyżka, dwie soku z cytryny, pomarańczy itp
Przesiej składniki suche:
🍒miks mąk np gryczana, teff, cieciorka lub orkiszowa pełnoziarnista –  razem 1,5 kubka
🍒kakao – 3 łyżki
🍒Soda- łyżeczka czubata
🍒 Owoce mrożone lub świeże  wiśnie, śliwki, truskawki itp – dwie garście
Zmiksuj w garnku mokre składniki, a następnie przesiej doń suche. Wymieszaj.
Przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wyłóż mrożone owoce
Piecz ok 35 minut w 170 stopniach
Uwaga: ciasto jest dla osób wprawionych w diecie bez cukru, jego smak mocno zależy od stopnia dojrzałości bananów – jeżeli dopiero zaczynacie tą drogę może łatwiej Wam będzie, gdy do mokrych składników dosypiecie 1/3-1/2 szklanki ksylitolu/ erytrolu/ cukru.
Moje dzieciaki uwielbiają je z domowym
Czytaj więcej

0

Drukuj Drukuj
piątek, 1 Maj 2020

Krótkie porady jak zwiększać odporność i co jeść w czasie epidemii

Z powodu obowiązywania zakazu zgromadzeń zostały odwołane wykłady w Sopockich Domach Sąsiedzkich. Mam nadzieję, że we wrześniu będziemy się mogli znów spotykać.

       Na razie udostępniam krótkie ( ok 10-15 min) filmiki nagrane we współpracy z Sopockimi Domami Sąsiedzkimi podsumowujące porady jak się odżywiać by poprawić sobie odporność, zachować dobre zdrowie i nie przytyć.

Każdy film traktuje o czymś innym, jest trochę ciekawostek i przydatnych, praktycznych porad.

m.in o owocach i słodyczach  w diecie, o tym jak prawidłowo komponować posiłek,  o indeksie sytości, o tym jaka żywność powoduje zmniejszenie produkcji przeciwciał przeciw wirusowi, co robić by nie tyć i jak komponować dietę w czasie pandemii by wzbogacać ją o produkty zwiększające odporność.

Zachęcam do słuchania:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=xP4hzhk0WFQ&fbclid=IwAR2I7ZfjLfOCWgIkar-5hv4McT_8b32xwtQ1_mIA6KvE8fCO0XtEMyadfx0
  2.  https://www.youtube.com/watch?v=_BiL99P_cck&fbclid=IwAR0Kb1flH-UW4MycxPlQ35ZTSALwkMvxqY5I_IwF_oRsbDEYeh6YZlKjBfU
  3. https://www.youtube.com/watch?v=ZkTwJaNPcqE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0zJgDTJMoxSdgTw11zUQ-LryhUaNMB1YOfA8M1-uVAhraoqO1uKRz5E0Q
  4. https://www.youtube.com/watch?v=H83I3QW1JzQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2RZ2rv_ZAR8pLk2-VVsaVwKkNrftpae1N-EfRuyXNxpi94w0IgnwW2Qo0
  5. https://www.youtube.com/watch?v=gLrOggF_A78&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2oBEWMYwuuove-QQDk2FGZy4hyRbSqSl1V4VjKn-RRMP8vOEInqlDBipc

Miłego słuchania!

Zdrowia i radości

Aleksandra

Dietetyk poradnia dietetyczna

 … Czytaj więcej

0

Drukuj Drukuj
wtorek, 28 kwiecień 2020

Enchiladas – wersja wegetariańska z domową tortillą

Ulubione danie, u nas w domu na specjalne okazje. W tej chwili robimy je częściej – mam więcej czasu :-).  Meksykański aromat danie zawdzięcza fasoli, kminkowi i kolendrze. Jak lubisz dodaj koniecznie papryczkę chilli.

Tortilla:

Podaję przepis na tortillę z mąki razowej. Możecie zastąpić ją tortillą ze sklepu – chociaż trudno dostać taką o dobrym składzie.

Porcja na 8 sztuk:

  • 500 g mąki pełnoziarnistej np orkiszowej
  • 300 ml gorącej wody
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól

Mąkę wymieszaj z solą i przesiej do miski, dodaj olej i gorącą wodę. Wyrabiaj przez kilka minut ciasto, tak by odchodziło od ręki. Z ciasta zrób kulę, zawiń  i odłóż do lodówki na ok 15 minut. Podziel ciasto na 8 równych części. Przykryj by nie obsychało. Wałkuj tortillę na papierze do pieczenia, jak trzeba obsyp mąką. Piecz na bardzo gorącej patelni po ok 30 sekund z każdej strony. Odkładaj na talerz.

Lub kup pełnoziarniste tortille.

Farsz:

  • 500 gr pieczarek, najlepiej brązowych – pokrojonych w małą kostkę
  • duża cebula – pokrojona w kostkę
  • czerwona fasola – 2 puszki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • kolendra nasiona 1,5- łyżeczki – utłuczone lub zmielone
  • kminek nasiona – 1-15 łyżeczki – utuczone lub zmielone
  • sól/ sos sojowy grzybowy
Czytaj więcej

0

Drukuj Drukuj
środa, 15 kwiecień 2020

Proste ciasto bananowe – błyskawiczne

szybkie ciasto bananowe bez glutenu bez cukru

Błyskawiczne ciasto bananowe. Wychodzi zawsze. Przedstawiam wersję podstawową – idealną na drugie śniadanie lub przekąskę do pracy do kawy. Ciasto można wzbogacić o rodzynki, orzechy, wierzch polać masą ze sparzonych, zmielonych  daktyli z kakao i odrobiny oleju kokosowego.

Składniki:

  • 4 mocno dojrzałe banany w kropki
  • jajko
  • oliwa 60 ml
  • mąka razowa, lub np. mieszanka bezglutenowa teff i gryka – 1,5 kubka
  • soda – łyżeczka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki mleka, napoju roślinnego, wody
  • cynamon, mieszkanka do piernika 1,5 łyżeczki
szybkie ciasto bananowe bez glutenu bez cukru

Błyskawiczne ciasto bananowe bez cukru

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Zmiksuj obrane banany z jajkiem i olejem ( możesz rozgnieść widelcem). Do masy przesiej mąkę z sodą i cynamonem. Wymieszaj wraz z sokiem z cytryny i mlekiem do połączenia składników. Konsystencja powinna być gęstej śmietany. Jak trzeba dolej więcej mleka. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blachy: Płaska ok 20cmx20cm piecz ok 30 minut. Keksówka – piecz ok 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Ciasto to ciasto, nawet takie bez cukru.

Sięgaj po nie z radością i przyjemnością – okazjonalnie :-).

Wychodzi ok 12 porcji. Porcja 60 g. Kcal: 150 Białko: 3,2 g Tłuszcze: 5,9 g Węglowodany : 20,7 g

 … Czytaj więcej

0

Drukuj Drukuj
niedziela, 29 marzec 2020

Aromatyczna soczewica w pomidorach

Soczewica to bez wątpienia superfood. Multum właściwości prozdrowotnych, wysoki indeks sytości i niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że po potrawie  z soczewicą długo będziemy nasyceni a poziom cukru we krwi będzie się łagodnie podnosił i powoli opadał. Jest to niezwykle istotne  dla osób  otyłych, z cukrzycą czy insulinoopornością.  Idealne pożywienie na ten czas. Łatwo się przechowuje, szybko i prosto gotuje. Z małych ziarenek można przygotować pasty na kanapki, sos d o makaronu czy zastąpić nimi mięso w dowolnej potrawie. Zachęcam do eksperymentów.

Składniki:

  • Szklanka soczewicy czarnej, zielonej lub puszka,
  • cebula,
  • czosnek 2 ząbki,
  • pomidory  4 sztuki lub puszka krojonych
  • pół łyżeczki suszonej, czerwonej papryki
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżeczka kuminu roztartego
  • pieprz świeżo mielony, sól do smaku
  • liście jarmużu lub szpinaku
  • liście kolendry lub pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę lub weź opłukaną z puszki. Na oliwie zeszklij pokrojoną cebulę na końcu dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Smaż mieszając minutę. Dołóż pokrojone w kostkę pomidory lub pół puszki pomidorów krojonych. Duś kilka minut. Dołóż soczewicę i duś jeszcze chwilę wraz z pozostałymi przyprawami i solą. Na koniec wymieszaj z porwanymi liśćmi jarmużu lub szpinaku. Posyp obficie kolendrą lub natką. Podaj z ulubioną kaszą.… Czytaj więcej

0

Drukuj Drukuj
piątek, 20 grudzień 2019

Wykłady Zima- Lato 2020

Dzień dobry,

z radością przedstawiam plan wykładów na  najbliższe półrocze. Cieszę się, że jesteście zainteresowani kontynuacją naszych spotkań i zdobywaniem wiedzy.

Przyjść do jednej z Bibliotek może każdy, nie trzeba się zapisywać. Wykłady są finansowane przez miasto SOPOT. Przyjdźcie, weźcie znajomych i rodziców, posłuchajcie , zapytajcie.

Do zobaczenia już w Nowym Roku 2020!

Biblioteka Filia nr 7 ” Broadway ” ul. Oskara Koberga 9, Sopot; godz 17:00

13.01.2020 Ryby – samo zdrowie – czy na pewno?

17.02.2020 Polskie superfoods – lokalne znaczy lepsze.

09.03.2020 Rak – genetyka czy styl życia?

06.04.2020 Kawa, herbata, alkohol – pić czy nie?

11.05.2020 Jajka w diecie – prawdy i mity.

15.06.2020 Zapytaj dietetyka – spotkanie przy ziółkach z ogródka.

 

Biblioteka  nr 5 ” Koc i Książka” ul. Kazimierza Wielkiego 14, Sopot; godz 17:00

27.01.2020 Strączki – polskie superfood.

10.02.2020  Insulinooporność – jak regulować poziom cukru we krwi.

23.03.2020 Owsianka – jaka najlepsza – jak bilansować?

20.04.2020 Dieta ludów długowiecznych na naszych stołach.

25.05.2020 Czym słodzić – przegląd słodzideł.

22.06.2020 Napary ziołowe – zapytaj dietetyka.

Ciepła i radości życzę wraz z noworocznymi uściskami!… Czytaj więcej

0

Drukuj Drukuj
poniedziałek, 4 Listopad 2019

Specjalista przyjazny insulinoopornym Trójmiasto – szkolenie SOIT.

jadłospisy w insulinooporności diety w IO

                 Od lat moim pacjentom zalecam dietę przeciwzapalną o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Udowodniono, że diety oparte o te zasady w dłuższym okresie czasu sprzyjają dobremu zdrowiu, samopoczuciu oraz zapobiegają wielu chorobom a zwłaszcza zmorze naszych czasów czyli chorobom cywilizacyjnym m.in zespołowi metabolicznemu, cukrzycy typu drugiego, hipercholesterolemii, otyłości, nadciśnieniu itp.

Wbrew obawom wielu, dieta taka jest prosta w stosowaniu, smaczna, sycąca i co najważniejsze skuteczna. Często już po  2-3 tygodniach stosowania wyraźnie poprawia się samopoczucie, zmniejsza senność a pojawia przypływ energii. Pacjenci po ok trzech  miesiącach stosowania  wyraźnie widzą poprawę takich parametrów krwi jak glukoza na czczo, insulina, profil lipidowy, próby wątrobowe, obniżenie stężenia kwasu moczowego.

Zgłębiając zagadnienie diet sprzyjających poprawie jakości życia nieustająco uczestniczę w różnego rodzaju konferencjach naukowych czy szkoleniach.
Dzisiaj mogę już się pochwalić, że zdałam egzamin i uzyskałam tytuł  „Specjalisty przyjaznego insulinoopornym” nadawany po ukończeniu szkoleniu dla profesjonalistów SOIT School if Insulinresistance Therapy.

Jednocześnie nie osiadając na laurach ukończyłam szkolenie zakończone egzaminem „Dietoterapia w Insulinooporności” organizowane przez dr Damiana Parola i Tadeusza Sowińskiego w ramach Warsztatu Nauki.

Wszystkich borykających się z problemem insulinooporności oraz z podwyższonym poziomem glukozy/ cholesterolu/ kwasu moczowego/ we krwi zapraszam serdecznie do gabinetu.

jadłospisy w insulinooporności diety w IO

Czytaj więcej

0

Drukuj Drukuj