- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - https://jedzeniejakleczenie.pl -

Tłuszcze – Konferencja IŻŻ i pokaz gotowania Karola Okrasy

          Październikowa Konferencja „Tłuszcze w żywieniu człowieka – w poszukiwaniu prawdy” zapowiadała się bardzo ciekawie i taka też była. Poniżej przedstawiam zupełnie subiektywne podsumowanie co ciekawszych wykładów i wydarzeń w których miałam przyjemność uczestniczyć.
Wśród wykładowców wyróżniała się Pani lek.med. Aleksandra Kapała ( Instytut Centrum Onkologii) z doskonale przygotowanym wystąpieniem „Temat wagi ciężkiej – tłuszcze w onkologii, jakie,ile,kiedy i dla kogo” . Niezwykle klarowny wykład pozwolił na przybliżenie zagadnienia dostosowania diety i sposobu jej bilansowania w zależności od rodzaju i etapu choroby. Pani doktor szczególnie podkreślała istotę zrównoważonej walki z otyłością w prewencji i przebiegu leczenia raka piersi. Niestety nadal niewiele kobiet zdaje sobie sprawę w jak dużym stopniu ten nowotwór powiązany jest z nadmierną masą ciała. Ciekawe informacje dotyczyły suplementacji odpowiednim (sic!) rodzajem kwasów omega 3 oraz roli tłuszczu kokosowego w diecie osób wyniszczonych. Zainteresowanych tematyką odsyłam na profil facebookowy [1] Pani doktor, a bardziej zaawansowanych w dietoterapii  do książki  „Praktyczny przewodnik po ONS „. Oba źródła to kopalnia przydatnych informacji.

Konferencja Instytutu żywności i żywienia Karol okrasa warsztaty rak leczenie olej kokosowy wyniszczenie w nowotworach aleksandra kapała tłuscze trans na co szkoszą tłuszce trans ile kalorii w wieprzowinie czy szynka jest tłusta [2]

            Kolejny temat na czasie to  przydatny wykład dr hab. Doroty Szostak Węgierek z Warszawskiego Instytutu Medycznego ” Pozakardiologiczne działanie izomerów trans”. W oparciu o najnowsze doniesienia  w wykładzie został poruszony szeroki wpłych nadmiernego spożycia trans kwasów tłuszczowych na wiele aspektów zdrowotnych. Wśród badań przedstawione zostały te z wszelką pewnością potwierdzone jak i te które są dopiero dyskutowane. Należy przypatrywać się skutkom oddziaływania nadmiernego spożycia tłuszczów trans na :

            Tematem ciekawym dla dietetyków oraz miłośników tradycyjnego schabowego  był wykład dr inż Dariusza Lisiaka z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Poznaniu. „Charakterystyka odżywcza wieprzowiny – aktualizacja poglądów. Okazuje się, że odsądzana od czci wieprzowina nie jest już tym samym mięsem co kilkanaście lat temu.  Pod względem zawartości tłuszczu i białka znacznie odbiega od tego co jest publikowane w tabelach odżywczych obecnych nawet w najnowszych programach dietetycznych. Okazuje się, że obecne dane są nieaktualne, a kawałek przysłowiowego schabowego został na przestrzeni lat odchudzony o 20 kcal. Największa przemiana dotyczy szynki wieprzowej w tabelach  dietetycznych wartość kaloryczna 100 gramów wynosi 261 kcal, a ustalona w nowych badaniach 118 – różnica jest kolosalna i niezwykle istotna dla osób opracowujących jadłospisy jaki i  głównych zainteresowanych czyli konsumentów.

                 Wisienką na torcie Konferencji był bez wątpienia pokaz kulinarny w wykonaniu Karola Okrasy „Tłuszcz w kuchni – „Okrasa” – smak czy zdrowie. W niezwykle bezpretensjonalny sposób z dużym wdziękiem i wirtuozerią Pan Karol wraz z Panem Sebastianem wyczarował z łososia i warzyw prawdziwy majstersztyk. Chciałabym by wszystkie dietetyczne niedowiarki mogły spróbować potrawy przygotowanej bez grama dodanej soli i tłuszczu do smażenia. Co do ilości tłuszczu dodanego pysznej  salsy czy też soczewicy solidarnie nie będę się wypowiadać ;-).

                 Ciekawych tematów było bardzo dużo ( klik program) [3]. Większość wykładowców zaprezentowali świetne, oparte o najnowsze badania naukowe i własną praktykę prelekcje.     Niestety niektóre wykłady  sprawiały wrażenie adresowanych do zupełnie innych odbiorców i na inną konferencję bądź były nie na czasie. Szczęśliwie przeważały te, które wiele wniosły  do mojej praktyki dietetycznej.

Do zobaczenia 🙂