- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - https://jedzeniejakleczenie.pl -

Czekoladowa rozpusta – ciasto dyniowe, pyszne i zdrowe

Moje ulubione ciasto. Piekę je dla wszystkich gości i dopiero na końcu się przyznaję z czego jest albo i się nie przyznaję ( bo i tak nikt nie wierzy, że tak może smakować dynia z ryżem i migdałami 🙂 . Kochają je moje dzieci i przyjaciele. Sama sięgam po kawałek (nie, nie jeden :-)) bez wyrzutów sumienia.

Historia jego powstania jest długa. Ciasto  zawsze się udawało, jednak nigdy na tyle bym się mogła się nim tutaj pochwalić. Dopiero zamiana rodzaju mąki ze zbożowej na orzechową pozwoliło na osiągnięcie optymalnej wilgotności.Teraz wychodzi,  jak dla mnie, idealne.

Do jego wykonania proponuje zabrać się strategicznie, wtedy robi się je szybko. Może cześć półproduktów masz już w spiżarni? Jeżeli nie to wcześniej przygotuj składniki. Mus jabłkowy, czy dyniowy możesz przechowywać dłużej  jeżeli są pasteryzowane. Mus daktylowy i olej kokosowy też bez problemu wytrzymają kilka dni w lodówce.

Składniki na blachę o wymiarach ( 25cmx25cm).

Używam jednego kubka miarowego (dość sporego) do mąki i musów. Wtedy ciasto zawsze wychodzi – im więcej gości tym większy kubek 🙂 . Dla dokładnych przedstawiam obok masę składników. Jednak ze względu na to, że musy mogą mieć różną gęstość zachęcam do eksperymentów.

Do dużej miski włóż mokre składniki:

Do mniejszej miski przesiej poniższe składniki:

Pozostałe dodatki do wyboru ( dodaj po wymieszaniu ciasta):

Polewa

Polewa wykonanie

Zblenduj dokładnie wszystkie składniki polewy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta i masz obawy, że nie da się rozsmarować  na cieście dolej trochę wrzątku i ponownie zmiksuj.

czekoladowe ciasto dyniowe zdrowe bez cukru weganskie [2]

deser, dla dzieci, bez cukru, bez glutenu,

Ciasto wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Zmiksuj mokre składniki, dołącz do nich suche składniki. Szybko wymieszaj. Dodaj dodatki (najczęściej wybieram rodzynki). Jeszcze raz wymieszaj i wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz ok 50-55 minut w piekarniku z termoobiegiem. Po upieczeniu posmaruj masą czekoladową i ozdób płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi owocami goji – jak lubisz. Ciasto wyjmuj dopiero po całkowitym ostygnięciu.  Dobrze się przechowuje 3-4 dni.