Dziś propozycja błyskawicznego ciasta – dobra przekąska dla tych co bez słodkiego nie wyobrażają sobie życia, a chcą ograniczyć cukier w diecie. Moja propozycja obejmuje wartościowe mąki bezglutenowe o niskim indeksie glikemicznym. Możesz je zamienić na dowolną mąkę. Dobrze wychodzi z orkiszowej typ 1850.
Jest to wersja ciasta bananowego na czekoladową nutę:
Nagrzej piekarnik na 170 stopni. W tym czasie zmiksuj:
Składniki mokre:





Przesiej składniki suche:




Zmiksuj w garnku mokre składniki, a następnie przesiej doń suche. Wymieszaj.
Przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wyłóż mrożone owoce
Piecz ok 35 minut w 170 stopniach
Uwaga: ciasto jest dla osób wprawionych w diecie bez cukru, jego smak mocno zależy od stopnia dojrzałości bananów – jeżeli dopiero zaczynacie tą drogę może łatwiej Wam będzie, gdy do mokrych składników dosypiecie 1/3-1/2 szklanki ksylitolu/ erytrolu/ cukru.
Moje dzieciaki uwielbiają je z domowym żelem z mrożonki owoce leśne:

Chcesz mieć pełnowartościowy posiłek – zjedz je z jogurtem/ maślanką itp.