O zdrowotnych właściwościach jabłek już było klik [1]. Teraz przyszedł czas na delektowanie się ich smakiem. Pomysł na niedzielny deser? Proszę bardzo. Nie dość, że smaczny to jeszcze możemy jeść go bez wyrzutów sumienia. Prosty w wykonaniu:
- jabłka – kwaskowata odmiana dobra do zapiekania, u mnie Topaz – tyle szt ile osób ( chociaż lepiej kilka więcej :-),
- migdały, orzechy włoskie, laskowe lub inne ulubione – garść,
- rodzynki – garść,
- cynamon – szczypta,
- czekolada 70% kostka na jabłko lub miód/ konfitura po 0,5-1 łyżeczki.
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Jabłka myjemy dokładnie i za pomocą nożyka lub obieraka drążymy gniazda nasienne uważając by nie zrobić otworu na wylot gdyż nadzienie wypłynie. W miseczce mieszamy posiekane orzechy, pokruszoną czekoladę, cynamon, rodzynki. Mieszanką napełniamy jabłka. Jeżeli nie używamy czekolady, do środka dodajmy trochę miodu lub konfitury by składniki nadzienia połączyły się w płynną masę. Pieczemy w piekarniku do miękkości. Jabłka możemy włożyć każde osobno w kokilkę do zapiekania by – jeżeli się rozpadną nie uronić pysznego nadzienia. Czas pieczenia zależy od gatunku jabłek i wynosi ok 30-40 minut.Smacznego 🙂