- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - http://jedzeniejakleczenie.pl -

Dal – rozgrzewająca zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

W jesienno – zimowe dni często sięgamy po sycące i rozgrzewające potrawy. Jednym z takich dań jest dal czyli zupa z czerwonej soczewicy. Te pomarańczowe kuleczki pozbawione łupinek są najłatwiej strawne ze wszystkich strączków. Nie trzeba ich  namaczać [1] przed gotowaniem, gdyż rozgotowują się błyskawicznie. Jeżeli jesteście szczególnie wrażliwi możecie soczewicę namoczyć i odlać z niej wodę przed dodaniem do zupy. Zupa ma bardzo niski indeks glikemiczny, w połączaniu z pieczywem lub daniem z ryżu będzie stanowiła pełnowartościowy posiłek. Zawartość kurkumy, pieprzu oraz likopenu którego w przetworzonych pomidorach jest pod dostatkiem będzie stanowić o wysokich walorach zdrowotnych tej oryginalnej, a jednocześnie prostej w wykonaniu i pysznej zupy.

Składniki:

 

zupa na jesień szybka zupa z soczewicy, własciwości zdrowotne zupy kurkumy [2]

mleko kokosowe, soczewica czerwona, właściwości strączkowych, chochlą w raka

 

Wykonanie:

Jeżeli chcesz by zupa była łagodna w smaku zrezygnuj z chilli i garham masali. Zupa będzie smaczna, ciut mniej wyrazista,  jednak spotka się z lepszym przyjęciem u dzieci.

p.s. zaglądaj często do garnka, zupa lubi się przypalać.

Gorąco polecam 🙂

Przepis  z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki  Kuchnia Wegetariańska autorstwa Jenny Stacey