wtorek, 27 Styczeń 2015

Zimowa zupa z fasoli mung – rozgrzewająca moc przypraw

Zupa z fasoli mung – świetna na zimę, smaczna, rozgrzewająca, sycąca. Dominujący aromat kuminu przywodzi na pamieć arabskie bądź indyjskie  bazary,  stamtąd też wzięła się inspiracją do wykonania tej zupy. Indyjski dal – soczewicę zamieniłam na odżywczą fasolkę mung. Z dietetycznego punktu widzenia została tak skomponowana by dostarczyć składników o prozdrowotnym działaniu , które sporadycznie pojawiają się w powszechnej diecie.
Dość powiedzieć, że bogactwo antyoksydacyjnych przypraw w tym kurkumy, papryki i pomidorów dostarczy naszemu organizmowi związków o charakterze przeciwzapalnym i zapobiegającym nowotworom. Fasolka mung to źródło sycącego białka  – dzięki procesowi kiełkowania nasionka zostały pozbawione fitynianów i stały się łatwiej przyswajalne.  O roli błonnika pochodzącego z nasion strączkowych już było tutaj  (klik) –  zupa ta dostarczy go Wam pod dostatkiem. Miska zupy to solidna porcja witaminy A, magnezu, żelaza i folianów.

rozgrzewająca zupa z fasolki mung, kumin, kurkuma, pomidory

rozgrzewająca zupa z fasolki mung, kumin, kurkuma, pomidory

Składniki ( ok 6 porcji) :

  • szklanka (250 g) suchej fasolki mung moczonej 12-48 godzin ( zmieniamy wodę 3 x dziennie)
  • ziemniaki – 2 sztuki pokrojone w kostkę
  • marchew – pokrojona w plastry
  • pietruszka korzeń – pokrojona w plasterkach
  • seler – kawałek na zupę pokrojony
  • cebula – spora pokrojona w kostkę
  • puszka pomidorów krojonych
  • koncentrat pomidorowy – 1-2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek –  2 łyżki
  • sok z cytryny ok 1 łyżki
  • wrzątek – ok 1 litr
    • kumin – 2 łyżeczki zmielone
    • kardamon mielony – 1/2 łyżeczki
    • ziele angielskie  – 3 kulki zmielone
    • 4 goździki zmielone
    • imbir proszek – 1/2 łyżeczki
    • papryka słodka 1/2 łyżeczki cynamon 1/2 łyżeczki
    • chilli jak lubisz wyzwania i możesz – 1/4 łyżeczki
  • Wszystkie przyprawy wsypujemy do młynka i mielimy

Wykonanie:

Zmiel przyprawy. Zagotuj wodę w czajniku. W garnku rozgrzej oliwę i delikatnie zeszklij cebulę (możesz dodać czosnek jak lubisz wyraziste smaki). Zestaw z ognia wrzuć przyprawy i mieszaj chwilę (uwaga by nie przypalić, gdyż mogą stać się gorzkie). Dorzuć pokrojone warzywa i fasolkę zamieszaj, zalej litrem wrzątku i gotuj ok 30 minut. Po tym czasie dołóż pomidory z puszki, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ( lub więcej jak lubisz  intensywny smak), sól, jak trzeba dolej wrzącej wody. Gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw sokiem z cytryny, ewentualnie solą pieprzem. Posyp zieleniną ( natka kolendry, pietruszki) Smacznego.

0

Drukuj Drukuj