- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - http://jedzeniejakleczenie.pl -

Mazurek jaglany z czekoladą i śliwkami – bez glutenu i jajek

Smaczne, kruche ciasto, błyskawiczna w wykonaniu polewa z notatnika mojej Przyjaciółki Ani i … gotowe. Zapraszam na bezglutenowy, mazurek z aromatyczną sliwkowo – czekoladową polewą.

Ciasto na 1 mazurek:

Wykonanie:

Zalej zmielone nasiona lnu lub inne gorąca wodą dokładnie wymieszaj i zostaw do napęcznienia. Ostudź.

Wymieszaj suche składniki. Dodaj posiekane zimne masło  (lub olej w wersji wegańskiej) ostudzone siemię i 3 łyżki wody. Wyrabiaj szybko ciasto. Jak trzeba dolewaj zimnej wody. Wyrobione ciasto schowaj do lodówki na ok 60 minut.

Nagrzej piekarnik do 180 stopnie.

Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkuj ciasto na ok 3-5 mm. Razem ze spodnim  papierem przełóż na blachę do pieczenia. Przytnij do oczekiwanego kształtu – możesz też uformować ranty. Piecz ok 15-20 minut. Obserwuj by nie spalić. Ostudź.

Masa:

Wykonanie:

Rozpuść delikatnie czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj mleko. Rozmieszaj. Wsyp posiekane drobno śliwki. Wymieszaj. Wyłóż masę na upieczony spód ciasta. Ozdób. Gotowe.

Radosnych Świąt!

bezglutenu bez jaj kasza jaglana mąka jaglana, zdrowy mazurek bez cukru wegański mazurek szybki łatwy mazurek bez jaj bez mleka smaczny wegański bezglutenowy bez kukurydzy [1]