poniedziałek, 2 Marzec 2015

Ciasteczka kokosowo-żurawinowe, bezglutenowe – proste, smaczne

W ubiegły weekend organizowałam duże spotkanie rodzinne, dzieci było  tyle, że można założyć małe przedszkole 🙂 .  Oczywiście królowało  ciasto czekoladowe, ale przydały by się też jeszcze ciasteczka. Cześć gości  jest na diecie eliminacyjnej więc typowe ciasteczka owsiane, tak lubiane przez dzieci odpadają. Tak powstały bardzo proste w wykonaniu ciastka  z mieszanki mąk bezglutenowych. Ciastka z tego przepisu są mało słodkie, jeżeli przyzwyczajeni jesteście do tradycyjnych wypieków dodajcie więcej słodu. Fajnie sprawdzi się mus daktylowy lub miód.

Składniki (1 blacha ok 12 – 16 ciasteczek):

  • siemię lniane/chia – 2 łyżki+ 6/9 łyżek ciepłej wody/ lub jajko dla tych co mogą
  • mąka z ryżu brązowego  – kubek ( 150 g)
  • kubek zmiksowanych wiórków kokosowych (80 g)
  • 1/2 kubka mąki jaglanej/z niepalonej gryki
  • 1/3 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta kurkumy/kakao/karobu
  • żurawina pocięta 1/3 kubka ( 50 g)
  • rodzynki niesiarkowane pocięte ( 30 g)
  • 1/2-3/4 kubka mleka ryżowego/zwykłego/wody ( ilość wody zależy od mąki  – ciasto powinno być gęste by móc formować ciasteczka)
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu /miodu
  • łyżka – dwie oleju kokosowego nierafinowanego/ masła/ oliwy.
proste ciasteczka żurawinowe bezglutenowe

Ciasteczka kokosowo –  żurawinowe

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Zalej ciepłą wodą nasiona siemienia lub chia. Osobno zalej małą ilością wrzątku żurawinę i rodzynki.  Lekko podgrzej mleko rozpuść w nim ksylitol i tłuszcz z przyprawami. Wymieszaj mąki (jak nie masz zmiel  na mąkę ziarna/ wiórki kokosowe w młynku do kawy) z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mąki z letnim mlekiem ryżowym, siemieniem i odsączonymi suszonymi owocami. Z ciasta formuj małe ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 20 minut do lekkiego zarumienienia. Pozostaw do ostygnięcia.

Ze względu na swoje składniki te ciasteczka charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Świetnie będą się nadawały dla dzieci jako zdrowy i niezbyt słodki dodatek do drugiego śniadania. Jeżeli dzieciaki są przyzwyczajone do standardowych słodyczy na początek dodaj  więcej miodu. Warto sięgać po przekąski z niestandardowych mąk by urozmaicać dietę.

Bon apetit  🙂

0

Drukuj Drukuj