- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - http://jedzeniejakleczenie.pl -

Bezglutenowe, słodkie bułeczki drożdżowe – proste w wykonaniu

Słodka przekąska z czystym sumieniem? Proszę bardzo. Z mieszaniny dowolnych mąk. Celowo użyłam oryginalnych składników by bułeczek mogły spróbować osoby z nietolerancją na ryż czy kukurydzę. Ostatnio moją ulubioną mąka jest mąka z kasztanów  – bardzo lubię jej słodki smak oraz mąka ze wspaniałego zboża teff. Jest lekka i delikatna w smaku. Bułeczki, jak większość wypieków bezglutenowych najlepsze są pierwszego dnia. Mi smakowały również następnego ale dzieciom już mniej :-).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [1]

słodkie bułeczki bezglutenowe z naturalnej mąki

Składniki na ok 12 sztuk:

Wykonanie:

Rozpuść masło z ksylitolem i cukrem muscowado i wanilią ( zamiast wanilii możesz dodać np cynamon).Wymieszaj z żelowanym siemieniem lnianym.Dolej wodę. Jeżeli to konieczne to ostudź. Przesiej mąki.Wymieszaj mąkę z drożdżami, płynem i rodzynkami. Nakładaj do formy do muffinek. Postaw przykryte w ciepłym miejscu  ( np przy piekarniku) na ok 20 minut, aż trochę podrosną. Piecz w piekarniku ok 25-30 minut.

p.s. jeśli nie chcesz spożywać drożdży użyj łyżeczki bezglutenowego proszku doi pieczenia lub sody. Rozsmaruj ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz słodkie chlebki.

Smacznego :-).