- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - https://jedzeniejakleczenie.pl -

Domowa granola – również bezglutenowa

Domowa granola ma tą przewagę nad kupowaną, że zawiera tylko te składniki które lubisz lub możesz jeść. Robi się znacznie prościej niż można pomyśleć (przygotowanie to kilka minut + czas pieczenia)  i jest  bardzo dobrym pomysłem na urozmaicenie śniadań szczególnie dla dzieci którym przejadła się tradycyjna, gotowana ( klik [1] i klik [2]) postać płatków.

Granolę można zrobić również w formie bezglutenowej dla tych wszystkich którzy nie chcą lub nie mogą spożywać tradycyjnych płatków owsianych.

Należy pamiętać, że ze względu na wyższy stopień przetworzenia niż zwykłe płatki oraz pieczenie zamiast gotowania nie będzie to produkt dla wszystkich i nie powinien on zupełnie zastąpić tradycyjnej owsianki. Świetnie się sprawdzi jako miła odmiana na weekendowe śniadanie, przekąskę czy jako dodatek, posypka do tradycyjnej owsianki czy owocowo – jogurtowego deseru. Na pewno jest to lepszy wybór niż gotowe, przemysłowe granole. Tutaj możemy  kontrolować ilość oraz jakość  dodawanego słodu i tłuszczu.

Składniki są w zasadzie dowolne i zależne od upodobań i potrzeb dietetycznych. Przedstawiam dwie wersje z glutenem oraz bezglutenową.

Składniki :

Słodzik:

Przyprawy dla lubiących eksperymenty:

Granola bezglutenowa:

domowa granola prosta granola granola bez glutenu granola dieta eliminacyjna granola dla dzici [3]

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik na 140-160 stopni. Rozmieszaj mus z olejem lub sok z olejem w garnuszku na niewielkim ogniu. Wmieszaj to w płatki. Dodaj posiekane orzechy. Wykładaj na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz mieszając co kilka minut. Uważaj by nie spalić.  Na 5-7 minut przed końcem pieczenia dołóż pokrojone, suszone  owoce. Uwaga – granola bezglutenowa składająca się z drobnych płatków wymaga pieczenia  tylko ok 10-15 minut.

Ostudź, przełóż do zamkniętego pojemnika. Chrup z dodatkiem dowolnego jogurtu lub mleka (również roślinnego), świeżych owoców. Smacznego 🙂