- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - https://jedzeniejakleczenie.pl -

Dyniowa zupa krem z soczewicą – szybka i sycąca

Lato nie rozpieszczało, a jesień już stoi u naszych drzwi. W sklepach pojawiły się małe dynie hokkaido. Warto kupić kilka na zapas. Przechowywane w chłodzie przetrwają do wiosny, o ile, oczywiście, ich nie zjesz wcześniej :-). Wybieraj dyńki z dobrze wyschniętym ogonkiem.  Te ze świeżym mogą się szybciej popsuć.
Dzisiaj po kolejnym dniu w przychodni ( jak wiadomo w dietetyce wrzesień to nowy Nowy Rok) poczułam, że jest mi zimno i ani chybi złapałam jakiegoś wirusa. W takich chwilach wiem, że najlepiej zrobi mi ciepła zupa o rozgrzewających właściwościach. Najczęściej sięgam wtedy po zupy kremy lub rozgrzewające rosoły.
Przygotowałam zupę krem z dyni z imbirem, kurkumą. Aby była bardziej sycąca dołożyłam garść czerwonej soczewicy. Zupa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu.

Składniki: 4-6 porcji:

Prosta zupa krem z dyni [1]

Wykonanie:

Dynię przekrój, wydrąż i pokrój w kawałki ( bez obierania) – im drobniej tym krócej zupa się gotuje, warzywa obierz i pokrój.  Imbir obierz i utrzyj na tarce.

Na maśle smaż mieszając imbir ok 1 minuty, dołóż warzywa, wypłukaną soczewicę ( kaszę) wymieszaj, zalej wrząca wodą,  tuż ponad linię warzyw. Posól. Gotuj do miękkości warzyw i soczewicy ok 15-20 minut. Dopraw curry lub gałką muszkatołową. Zblenduj. Jak trzeba dolej wrzątku, dopraw.

Podawaj posypane lekko podprażonymi  pestkami dyni.

Zupa, bez ostrych przypraw, nadaje się już dla malutkich dzieci (w naszej kulturze strączki wprowadza się późno, lecz w Indiach dal z delikatnych odmian  soczewicy wprowadza się nawet maluszkom).

Zupa jest bardzo odżywcza i rozgrzewająca, na dodatek smakuje wyśmienicie.

Trzymajcie się zdrowo!