wtorek, 4 Listopad 2014

Arabskie smaki – dynia i cieciorka

Jesienią w kuchni nieodmiennie rządzi dynia. Dzisiaj zachęcam do sporządzenia aromatycznej, rozgrzewającej i sycącej potrawy, która swoją barwą rozświetli coraz to ciemniejsze dni. Ta potrawa jest niezwykle bogata w beta karoten i sole mineralne. Dzięki zawartości błonnika obu frakcji oraz kurkumy w połączeniu z pieprzem, może wesprzeć nasz organizm w zapobieganiu rozwojowi nieprawidłowych komórek.

Składniki:

  • ciecierzyca sucha 1/2 szklanki ( namoczona dzień wcześniej i ugotowana) lub z puszki opłukana –  1 puszka,
  • cebula – średnia w półplasterkach,
  • marchew – 2 sztuki w półplasterkach,
  • ziemniaki –  ( kostka)  / lub pasternak ( półplasterki) ok 200 g,
  • dynia – 2 spore garście pokrojone w kostkę  ok 300 g,
  • cukinia – 2 spore garście pokrojone w kostkę ok 300 g,
  • kalafior – 2 spore garście różyczek ok 250 g,
  • bulion – ok 2 szklanki lub (3 łyżki suszonych warzyw + sól+ 2 szkl. wrzątku),
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • jarmuż – 2-3 liście bez łodyg ( opcjonalnie).

Przyprawy:

  • świeży imbir  –  kawałek ok 2-3 cm utarty,
  • kawałek kory cynamonu  – ew. łyżeczka utartego
  • kurkuma – 1 łyżeczka,
  • papryka czerwona lub chilli – 1/2 łyżeczki
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • sól
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • kolendra liście 2 łyżki ( niekoniecznie)
  • szafran znamiona – 1 szczypta – (niekoniecznie)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotuj:

Dzień wcześniej namocz ciecierzycę, po dniu moczenia, ugotuj  do miękkości (ok 1 godz) w świeżej wodzie soląc 15 min przed  końcem gotowania. Możesz też użyć opłukanej ciecierzycy z puszki.

Obierz i pokrój wszystkie warzywa.

Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Przygotuj przyprawy i bulion (jeżeli nie masz gotowego wywaru zalej 3 łyżki suszonych warzyw i płaską łyżeczkę soli 2 szklankami wrzątku, możesz też użyć EKO bulionu w kostce takiego bez sztucznych składników).

Wykonanie:

Rozgrzej w dużym garnku oliwę, i zeszklij cebulę, pod koniec dodaj imbir, kurkumę, pieprz,chilli/paprykę i  smaż minutę ciągle mieszając. Zalej ostrożnie wrzątkiem, dorzuć korę cynamonu, marchew i ziemniaki/pasternak. Przykryj gotuj 5 minut pod przykryciem.

Wrzuć kalafior, dynię ( warto połączyć taki gatunek, który się rozgotuje tworząc sos z takim, który pozostaje w kawałkach), cukinię,  wymieszaj i gotuj ok 10 minut. Dodaj ciecierzycę i szafran. Gotuj ok 10 minut. Reguluj gęstość dolewając wrzącej  wody lub odparowując, jeżeli trzeba.

Na sam koniec dodaj natkę pietruszki/ kolendry/ jarmuż. Wymieszaj. Dopraw jeżeli trzeba solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny i odstaw na kilka minut by smaki się przegryzły. Podaj z kaszą jaglaną.

Jeżeli masz problem z gospodarką cukrową staraj się nie rozgotowywać warzyw. Potrawa przygotowana dla osoby o osłabionym trawieniu powinna być gotowana dłużej  w większej ilości wody.

Smacznego!

Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki „Dania Jarskie” Wielka Księga Kucharska  z 1996 r

0

Drukuj Drukuj