poniedziałek, 8 Grudzień 2014

Dal – rozgrzewająca zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

W jesienno – zimowe dni często sięgamy po sycące i rozgrzewające potrawy. Jednym z takich dań jest dal czyli zupa z czerwonej soczewicy. Te pomarańczowe kuleczki pozbawione łupinek są najłatwiej strawne ze wszystkich strączków. Nie trzeba ich  namaczać przed gotowaniem, gdyż rozgotowują się błyskawicznie. Jeżeli jesteście szczególnie wrażliwi możecie soczewicę namoczyć i odlać z niej wodę przed dodaniem do zupy. Zupa ma bardzo niski indeks glikemiczny, w połączaniu z pieczywem lub daniem z ryżu będzie stanowiła pełnowartościowy posiłek. Zawartość kurkumy, pieprzu oraz likopenu którego w przetworzonych pomidorach jest pod dostatkiem będzie stanowić o wysokich walorach zdrowotnych tej oryginalnej, a jednocześnie prostej w wykonaniu i pysznej zupy.

Składniki:

  • masło/masło klarowane/oliwa – 1-2 łyżki
  • 1 spora cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wywaru z warzyw lub wody z 3 łyżkami suszonych warzyw
  • puszka mleka kokosowego najlepiej bez stabilizatorów
  • 1-2 łyżki soku z cytryny ( nie zawsze jest konieczny)
  • przyprawy:
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • łyżeczka lub więcej przyprawy graham masala
    • 1/4 łyżeczki chilli w proszku ( dla miłośników ostrych smaków)
    • 1 łyżka zmielonego kminku
    • 2 łyżeczki soku z cytryny ( niekoniecznie)
    • sól
    • pieprz
    • posiekana kolendra do przybrania ( niekoniecznie)

 

zupa na jesień szybka zupa z soczewicy, własciwości zdrowotne zupy kurkumy

mleko kokosowe, soczewica czerwona, właściwości strączkowych, chochlą w raka

 

Wykonanie:

  • Przygotuj wszystkie przyprawy na talerzyku ( oprócz pieprzu i soli).
  • W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i obsmażaj cebulę, aż zmięknie, dodaj czosnek i mieszając smaż jeszcze minutę.
  • Dodaj przyprawy i mieszając smaż jeszcze 30 sekund.
  • Dodaj pomidory, soczewicę, mleko kokosowe, wywar / wodę i suszone warzywa i zagotuj.
  • Zmniejsz ogień, przykryj i  mieszając od czasu do czasu gotuj do miękkości soczewicy ok 30 minut. Uzupełniaj wrząca wodą w razie konieczności.
  • Jeżeli trzeba dopraw solą, sokiem z cytryny, garham masalą.
  • Możesz  ozdobić siekanymi listkami kolędry i plasterkami cytryny, podać samą lub z pieczywem.

Jeżeli chcesz by zupa była łagodna w smaku zrezygnuj z chilli i garham masali. Zupa będzie smaczna, ciut mniej wyrazista,  jednak spotka się z lepszym przyjęciem u dzieci.

p.s. zaglądaj często do garnka, zupa lubi się przypalać.

Gorąco polecam 🙂

Przepis  z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki  Kuchnia Wegetariańska autorstwa Jenny Stacey

0

Drukuj Drukuj