- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - https://jedzeniejakleczenie.pl -

Wegańska fasolka po bretońsku – prosta w wykonaniu i smaczna

Zimno się zrobiło. Zaczynam wybierać gotowane, ciepłe, bardziej treściwe jedzenie. Przepis na danie obiadowe, które można wykonać bardzo szybko, jeżeli mamy gotowe półprodukty. Sprawdzi się też w wersji awaryjnego obiadu – przygotowany na bazie białej fasolki z puszki uratuje nas przed sięgnięciem po „byle co”.

Składniki:

przyprawy:
majeranek,pomidory, pomidor w puszce, fasola karłowata, jas , jak gotowac straczki, szybki obiad, majeranke, kiedy dodac majeanek [1]
Wykonanie:
Fasolę namaczamy ok 12 godzin, odlewamy wodę i gotujemy [2] do miękkości (ok godziny) soląc na 15 minut przed końcem. Jeżeli nie mamy czasu bierzemy puszkę białej fasolki, odcedzamy i płuczemy z nadmiaru soli.
W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pod koniec dodajemy czosnek, ziele angielskie (jałowiec), liść laurowy i smażymy minutę mieszając. Osoby, które muszą szczególnie dbać o zdrowie, duszą cebulę na wodzie, a oliwę lub olej rzepakowy dodają po ugotowaniu potrawy.  Cebulę z czosnkiem zalewamy przecierem pomidorowym, solimy delikatnie (przeciery pomidorowe są z reguły słone) doprowadzamy do wrzenia, dokładamy ugotowaną fasolkę lub fasolkę z puszki. To  jest czas na dodanie wędzonego tofu jeżeli chcemy. Dobrze by fasolka gotowała się kilka – kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy suszone lub/i świeże zioła, świeżo mielony pieprz. Można dodać odrobinę wędzonej suszonej papryki – to dla miłośników wyrazistych aromatów. Mieszamy i czekamy chwilkę  by smaki się przegryzły. Smakuje z kaszą jaglaną, ziemniakami bądź pieczywem.
Miłego gotowania!