środa, 7 Maj 2014

Tadżin – marokańskie wspomnienia


Przeglądam zdjęcia i czuję jak odzywa się tęsknota za podróżą, zapachem i słońcem. Przemycam ślad wspomnień zapachami z marokańskiego targu. Podpatrywałam jak sprzedawcy komponują mieszankę przypraw do narodowej potrawy, którą jest tadżin. Proponuję wersję najprostszą, warzywną. Wegetarianie mogą uzupełnić ją o ugotowane nasiona ciecierzycy, bądź fasoli jaś. Natomiast Ci którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa na dnie naczynia mogą ułożyć kawałki kurczaka. Na zdjęciach jest naczynie typowe do zapiekania tadżinu. W naszej polskiej wersji wystarczy gliniany garnek do zapiekania, lub szklane naczynie z pokrywką. Tradycyjnie podaje się tdżin z kaszą kuskus, ja nie jestem zwolenniczką tej kaszy, ze względu na jej niską wartość odżywczą i zastępuje ją jaglanką – oczywiście .

wegański wegetariański obiad pieczona cukinia ziemniaki warzywa z pieca




Wykonanie jest bardzo proste i szybkie – zwłaszcza jeżeli ktoś nam pomoże obierać warzywa 

Składniki na 4-6 porcji:

  • ziemniaki 6 szt. dużych
  • marchew 3 szt. spore
  • cukinie 1-2 szt. większe
  • dynia kawałek
  • fasolka szparagowa ( poza sezonem mrożona) ½ kg
  • cebula duża,
  • czosnek 4 – 6 ząbków
  • zielone oliwki spora garść
  • oliwa 2 łyżki


Przyprawa:

  • kurkuma – ½ łyżeczki
  • papryka czerwona słodka– ½ łyżeczki
  • papryka czerwona ostra – 1/3 łyżeczki
  • kumin mielony – ½ łyżeczki
  • imbir mielony suszony ½ łyżeczki
  • cynamon ½ łyżeczki
  • sól – czubata łyżeczka

Razem mieszanki przypraw powinny być dwie solidne, czubate łyżeczki. Jeżeli lubisz mocne i intensywne smaki weź ciut więcej przypraw.

Nastawiamy piekarnik na 210 stopni, gotujemy wrzątek. Obieramy warzywa. Ziemniaki, marchew, cukinię, dynię kroimy w mniej więcej równej wielkości kawałki pamiętając o tym, że grubość kawałków będzie decydowała o długości pieczenia. Kawałki cukinii i dyni mogą byc większe gdyż szybciej osiągają pożądaną miękkość.

Na dnie naczynia układamy ziemniaki, marchew, fasolkę szparagową, następnie pokrojoną w ósemki cebulę oraz przekrojone ząbki czosnku, potem po kolei idą dynia, oliwki i cukinia.

 Całość zalewamy dwoma szklankami wrzątku wymieszanego z solą, przyprawą i oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni. Pieczemy przykryte przez ok 1 godzinę. Przed wyjęciem potrawy sprawdzamy miękkość warzyw. Potrawa smakuje z kaszą bądź bagietką.

Jeżeli wolicie potrawę bardziej pikantną możecie dodać kilka płatków chilli, jeżeli przyrządzacie tadżin dla dzieci, czy osób o słabszych żołądkach nie dodawajcie ostrej papryki.
Smacznego!

0

Drukuj Drukuj