- Jedzenie Jak Leczenie – JJL Poradnia dietetyczna - http://jedzeniejakleczenie.pl -

Zimowa zupa z fasoli mung – rozgrzewająca moc przypraw

Zupa z fasoli mung – świetna na zimę, smaczna, rozgrzewająca, sycąca. Dominujący aromat kuminu przywodzi na pamieć arabskie bądź indyjskie  bazary,  stamtąd też wzięła się inspiracją do wykonania tej zupy. Indyjski dal – soczewicę zamieniłam na odżywczą fasolkę mung. Z dietetycznego punktu widzenia została tak skomponowana by dostarczyć składników o prozdrowotnym działaniu , które sporadycznie pojawiają się w powszechnej diecie.
Dość powiedzieć, że bogactwo antyoksydacyjnych przypraw w tym kurkumy, papryki i pomidorów dostarczy naszemu organizmowi związków o charakterze przeciwzapalnym i zapobiegającym nowotworom. Fasolka mung to źródło sycącego białka  – dzięki procesowi kiełkowania nasionka zostały pozbawione fitynianów i stały się łatwiej przyswajalne.  O roli błonnika pochodzącego z nasion strączkowych już było tutaj  (klik [1]) –  zupa ta dostarczy go Wam pod dostatkiem. Miska zupy to solidna porcja witaminy A, magnezu, żelaza i folianów.

rozgrzewająca zupa z fasolki mung, kumin, kurkuma, pomidory [2]

rozgrzewająca zupa z fasolki mung, kumin, kurkuma, pomidory

Składniki ( ok 6 porcji) :

Wykonanie:

Zmiel przyprawy. Zagotuj wodę w czajniku. W garnku rozgrzej oliwę i delikatnie zeszklij cebulę (możesz dodać czosnek jak lubisz wyraziste smaki). Zestaw z ognia wrzuć przyprawy i mieszaj chwilę (uwaga by nie przypalić, gdyż mogą stać się gorzkie). Dorzuć pokrojone warzywa i fasolkę zamieszaj, zalej litrem wrzątku i gotuj ok 30 minut. Po tym czasie dołóż pomidory z puszki, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ( lub więcej jak lubisz  intensywny smak), sól, jak trzeba dolej wrzącej wody. Gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw sokiem z cytryny, ewentualnie solą pieprzem. Posyp zieleniną ( natka kolendry, pietruszki) Smacznego.