wtorek, 18 marca 2014

Cieciorka curry z bakłażanem i pomidorami


Danie trochę egzotyczne, wyostrzone odrobiną chilli przyniesie nam orientalny powiew hinduskich smaków. Jednocześnie to kolejna potrawa, która pozwoli nam cieszyć się zaletami warzyw strączkowych. Smak bakłażana doskonale komponuje się z pomidorami i przyprawami wchodzącymi w skład curry. Z dietetycznego punktu widzenia danie to jest bogate w białko pochodzące z ciecierzycy i brązowego ryżu. Sam bakłażan, uwielbiany przeze mnie głównie ze względu na smak, to niskokaloryczne warzywo bardzo bogate w potas i błonnik. Połączenie brązowego ryżu , bakłażana i ciecierzycy pozwoli nam cieszyć się zarówno smakowymi jaki prozdrowotnymi właściwościami tej potrawy. 



Składniki ( 4-6 porcji):

  • Ciecierzyca – szklanka ugotowanej,
  • Bakłażan – 4 duże sztuki,
  • Cebula 1 duża, 
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki do smażenia i pół filiżanki do smarowania bakłażana
  • Curry – łyżka (wybierz takie bez wzmacniaczy smaku i bez soli)
  • 6 pomidorów bez skóry pokrojonych , poza sezonem – przecier pomidorowy 300-500 ml
  • Ryż brązowy, lub kasza jaglana jako dodatek do dania – 1 szklanka suchego produktu,



Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż, na centymetrowe plastry, solimy z każdej strony i zostawiamy na pół godziny do obcieknięcia.
Płuczemy ryż, lub kaszę i zalewamy podwójną objętością wody ( kaszę 2,5 szklanki wody na szklankę kaszy) i gotujemy pod przykryciem do miękkości (
Czytaj więcej

Warsztaty w przedszkolach

Tak było.  Przyjemnie jest prowadzić zajęcia z maluchami.


27 września – warsztaty pt. „Już wiem co jem”

Warsztaty prowadzone przez dietetyka – panią Aleksandrę Spychalską maja na celu zapoznanie dzieci poprzez zabawę z piramidą żywieniową oraz z zasadami zdrowego odżywiania. Podczas warsztatów podkreślana jest istotna rola ruchu dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Warsztaty przeznaczone są dla dzieci starszych. W przedszkolu „Piotruś Pan” odbyły się w grupach „ Piratów” i „Marynarzy.



Zdjęcie i tekst pochodzą stąd.






Czytaj więcej

poniedziałek, 17 marca 2014

Fenkuł z suszonymi pomidorami

Koper włoski,  inaczej fenkuł
Warto sięgnąć po bulwy kopru włoskiego. To dostępne teraz, po w miarę przystępnej cenie niskokaloryczne warzywo  wraz ze swoim anyżkowym smakiem przynieść nam może dużo zdrowia. Zalet bulwy kryją wiele, oprócz dużej dawki witaminy c ( gdy chcemy skorzystać z jej cennych właściwości jedzmy koper na surowo) zawierają sporo rozpuszczalnego błonnika, którego z reguły za mało w naszej diecie. O zaletach wynikających ze spożywania błonnika było już na blogu wiec napiszę tylko, że to smaczne warzywo możemy, zjeść surowe,  duszone, pieczone czy też grillowane.
 Dziś  fenkuł jako przystawka do dania obiadowego, lub (po dodaniu do potrawy strączków, tofu lub innego składnika białkowego) jako danie główne w połączeniu z kaszą. Zachęcam do sięgnięcia po to warzywo zwłaszcza, że przyrządza je się sprawnie i szybko. Dzięki oryginalnemu smakowi urozmaici naszą monotonną jeszcze o tej porze roku dietę.
Dodaj napis

Dodaj napis

Składniki na 2   porcje:
  • Fenkuł – 1 bulwa pokrojona w piórka
  • Papryka czerwona  – pół pokrojonej w paski
  • Suszone pomidory – namoczone we wrzątku i pokrojone
  • Oliwa z oliwek łyżka
  • Sos sojowy ok łyżeczki – do smaku, ewentualnie płatki chilli dla osób o mocnych żołądkach.

Wykonanie.
Zalać niewielką ilością wrzątku dwa suszone pomidory ( można użyć  też pomidory
Czytaj więcej
wtorek, 4 lutego 2014

Tadek Niejadek – zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku 1-3 lata.

Część I







Zmora rodziców,  czyli maluch który odmawia przyjmowania posiłków w zalecanych dla niego objętościach i częstotliwości. By troszkę pomóc zmartwionym opiekunom dziecka  rozpoczynam cykl artykułów dotyczących  żywienia dzieci w wieku od roku do trzech lat. Na początek będzie o tym ile dziecko w tym wieku powinno zjadać (o wielkościach porcji) następne o błędach i o zaleceniach dietetycznych. Potem przejdziemy do zagadnienia co najlepiej podawać  dzieciom w tym wieku.  Będą też sprawdzone przepisy czyli  „bomby odżywcze” dla dzieci jedzących bardzo mało.





Jeżeli borykamy się z problemem określanym  w skrócie  „dziecko nie chce jeść – to Tadek Niejadek” najpierw musimy ustalić kluczowe kwestie, a będą nimi:

  1.  Ustalenie przyczyny braku apetytu  ( wykluczenie chorób – niezbędna wizyta u pediatry)
  2.   Skutki  braku apetytu ( brak przyrostów masy ciała, zahamowanie wzrostu, rozchwianie emocjonalne, anemie i inne)
  3. Określenie ilości zjadanego pożywiania oraz wartości odżywczej posiłków – wykluczenie błędów żywieniowych. W tym przypadku również może nam pomóc zorientowany żywieniowo lekarz pediatra bądź dietetyk.

    Żywienie dziecka w tym wieku bywa trudne z kilku powodów. Maluch zazwyczaj  w tym wieku jest bardziej zainteresowany eksploracją świata, który dzięki nowo nabytej umiejętności chodzenia  stanął przed nim otworem, niż wymagającą przebywania w jednym miejscu, koniecznością jedzenia. Podawanie posiłków może
    Czytaj więcej
    sobota, 25 stycznia 2014

    Jak gotować strączkowe – o strączkach prawie wszystko.

     

                  Na polskich stołach goszczą coraz częściej, lecz wciąż za rzadko. Dość powiedzieć, że w krajach azjatyckich spożywa się ich około 20 kg /na osobę/rok , a w Polsce 2-3 kg/osobę/rok. Mowa o  warzywach strączkowych. Ongiś oskarżane w dziecięcych wierszykach o ból brzucha obecnie wielu osobom kojarzą się z kłopotliwymi skutkami ubocznymi ich spożywania. A przecież niemiłe dolegliwości można zmniejszyć, lub wyeliminować. Wystarczy ze strączkami odpowiednio postępować. O czym będzie mowa poniżej.
               Do grupy warzyw  strączkowych zalicza się m.in  bardzo popularną fasolkę szparagową, groch, czy też  bób. Nie można pominąć wielu białych i kolorowych odmian fasoli suchej, soczewicy czerwonej i zielonej oraz ciecierzycy czyli  grochu włoskiego. Nie każdy wie, że orzeszkom ziemnym też bliżej do fasoli niż do prawdziwych orzechów. Zalety strączków są nie do przecenienia, a lista ich jest długa. Największe pochwały zbierają za  znaczną ilość wielu frakcji błonnika rozpuszczalnego, który stoi za większością poniżej wymienionych zalet.
    Poniżej zalety warzyw strączkowych wynikające ze znacznej ilości błonnika:
    •         Regulacja poziomu cholesterolu poprzez wiązanie go  i usuwanie z organizmu (tak , tak  z kupą mości Panowie) ,
    •          Zapobieganie powstawaniu kamieni żółciowych,
    •    Zwiększenie wydalania tłuszczu ze stolcem (poprzez związanie soli i kwasów żółciowych co utrudnia wchłanianie tłuszczów),
    •     Zwolnienie wchłaniania trójglicerydów,
    •       Regulacja poziomu glukozy
    Czytaj więcej
    sobota, 18 stycznia 2014

    Jedzenie jak leczenie

    Wyobraź sobie, że ćwiczysz trzy razy dziennie… Już?
    Widzę ten uśmiech na Twojej twarzy. Właśnie widzisz siebie, Twoje ciało jest gibkie, żywe i radosne. A Ty czujesz się wspaniale. Dobrze wiesz, że odpowiednie ćwiczenia, wykonywane codziennie, z tak dużą częstotliwością wpłyną na twoje ciało. Po kilku miesiącach będzie po Tobie widać, że ćwiczysz.
    A teraz wyobraź sobie, że jesz trzy razy dziennie. O, to nie będzie trudne, prawda? Wykonujesz tą czynność pewnie częściej 😉
    Dlatego, proszę  przez chwilę pomyśl o tym, że każda komórka Twojego ciała zbudowana jest z tego co zjadłeś.
    Czy tego chcesz, czy też nie to jedzenie ma kolosalny wpływ na to:
    • jak się czujesz,
    • czy tryskasz energią i na wszystko masz ochotę,
    • czy jesteś zmęczony i zniechęcony, 
    • czy  chce Ci się żyć, czy raczej zagrzebałbyś się głęboko w pościeli,
    • czy łatwo się złościsz i czy długo czujesz się zdenerwowany,
    • czy ławo się stresujesz i jaki stres wywiera wpływ na Ciebie,
    • czy łatwo Ci się zrelaksować i czy dobrze śpisz,
    • czy masz ochotę na seks,
    • czy i na co chorujesz lub zachorujesz / bądź nie (oby nie), w przyszłości,
    • jak przebiega Twój proces zdrowienia ,
    • i wiele, wiele innych aspektów życia.

    Dbaj o siebie. Zastanów

    Czytaj więcej