Zupa jarzynowa z jesiennych darów z łatwością może pojawić się na stole w każdym domu. Prosta w przygotowaniu, z dowolnych składników, które znajdują się akurat w lodówce. Dzisiaj proponuję trochę inną zupę warzywną w której oryginalny aromat anyżowych nasion wspaniale komponuje się z brukselką i kalafiorem. Dzięki zawartości nasion quinoa (komosy ryżowej) zupa jest bardzo odżywcza. Ta bezglutenowa kasza zawiera znaczną ilość białka ( 14g w 100 g) pełnowartościowego co jest niezwykle rzadkie w śród zbóż. Qinoa zasobna jest w fitozwiązki m.in kwercytynę oraz znaczną ilość witamin i soli mineralnych. Z tego też względu, talerz pełen aromatycznego bulionu z warzywami będzie wskazany dla wegetarian wegan oraz wszystkich, którzy w przyjemny sposób chcą wspomóc swój organizm w prewencji chorób układu krążenia. Zupę jesienną z dodatkiem komosy ryżowej uwielbiają dzieci ze względu na przyjemny smak oraz zabawny wygląd kaszy „z ogonkiem”. Jeżeli jesteś znudzony powtarzalnością smaków wypróbuj ten przepis – u nas to przebój tej jesieni. Dla dzieci i osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym wersja łagodna. Dla spragnionych wewnętrznego ciepła i intensywnych smaków wersja rozgrzewająca. Zapraszam do wspólnego gotowania.
Składniki:
- 2-3 litry wody,
- quinoa – 2-3 garście,
- fasolka szparagowa spora garść – pokrojona na kawałki,
- brukselka – spora garść,
- kalafior garść różyczek,
- marchewka – w plasterkach,
- pietruszka korzeń 1/2 ,
- seler naciowy – 2 łodygi w plasterkach,
- por 1/2 białej części – pokrojona,
- kilka łodyg naci pietruszki, liść selera, zielona część pora związane ( niekoniecznie),
- łyżka masła lub oliwy,
- zielenina do posypania.
Przyprawy wersja łagodna:
- 2 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- kilka ziaren kardamonu w całości,
- 1/3 łyżeczki ziaren anyżu utartych w moździerzu,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- sól.
Wersja rozgrzewająca
- przyprawy jak wyżej oraz:
- 1,5-2 cm kawałek imbiru utarty i podsmażony na maśle/oliwie przed gotowaniem zupy
- pieprz świeżo mielony.
Sposób przygotowania:
Aby wydobyć aromat imbiru:
- delikatnie rozgrzej tłuszcz w garnku w którym będziesz gotować zupę i ciągle mieszając obsmażaj przez minutę utarty imbir,
- zalej imbir gorącą wodą (uwaga!). Jeżeli przygotowujesz wersje łagodną pomiń etap z imbirem.
Do gotującej się wody wrzuć:
- przyprawy (oprócz mielonego pieprzu, który dodaj na końcu),
- opłukaną kaszę (jeżeli zależy Ci na szczególnie dobrej przyswajalności składników mineralnych z zupy namocz przed gotowaniem kaszę na godzinę w wodzie z odrobina soku z cytryny celem usunięcia fitynianów),
- pokrojone warzywa, pęczek z zielonymi liśćmi.
Gotuj zupę na wolnym ogniu do miękkości warzyw i kaszy ok 20-30 minut. Po ugotowaniu usuń wygotowane liście i ziarna kardamonu, dodaj łyżkę masła lub oliwy. Możesz rozgnieść cześć warzyw w zupie celem jej zagęszczenia, dopraw sola i pieprzem, dodaj zieleninę (natkę pietruszki, koperek). Smacznego!