Sezon śliwkowy w pełni. Na pożegnanie lata i powitanie jesieni zapraszam na kawałak pysznego ciasta śliwkowego. Zrobiłam je specjalnie na przyjecie urodzinowe córki na które przyszły osoby na diecie bezglutenowej. Do posłodzenia ciasta wykorzystałam mus jabłkowy. Dzięki niemu ciasto jest odpowiednio wilgotne i słodkie. Dodatek musu pozwala na ograniczenie lub wykluczenie dodatku cukru czy innych substancji słodzących.
Ciasto można oczywiście zrobić z mąki standardowej – namawiam jednak do odstawiania pszennej mąki z wysokiego przemiału ( np typ 450) na rzecz mąk mieszanych z przemiałów wyższych ( 750,1850 czy 2000) z dodatkami mąki żytniej, jęczmiennej, owsianej czy mąk bezglutenowych: ryżowej, jaglanej itp. Wprawdzie ciasto nie będzie, aż tak puszyste czy delikatne jak ciasto na mące pszennej jednak dzięki dodatkom innych mąk zyskamy zwiększenie wartości odżywczej ciasta o błonnik, sole mineralne czy różnorodne aminokwasy.
Ciasto można oczywiście zrobić z mąki standardowej – namawiam jednak do odstawiania pszennej mąki z wysokiego przemiału ( np typ 450) na rzecz mąk mieszanych z przemiałów wyższych ( 750,1850 czy 2000) z dodatkami mąki żytniej, jęczmiennej, owsianej czy mąk bezglutenowych: ryżowej, jaglanej itp. Wprawdzie ciasto nie będzie, aż tak puszyste czy delikatne jak ciasto na mące pszennej jednak dzięki dodatkom innych mąk zyskamy zwiększenie wartości odżywczej ciasta o błonnik, sole mineralne czy różnorodne aminokwasy.
Do wypieku tego ciasta użyłam mąki z brązowego ryżu. Możecie eksperymentować i domieszać mąkę jaglaną czy też z niepalonej kaszy gryczanej. Jeżeli zabraknie wam surowca zawsze można uratować się zmieleniem odpowiedniej kaszy w młynku do kawy.
Przepis:
- 1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu,
- szklanka domowego musu jabłkowego gęstego,
- 1/3 szklanki cukru muscowado lub innego słodu,
- 4 jajka od kur z wolnego wybiegu,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- ok pół kg lub więcej, przekrojonych na pół i wydrylowanych słodkich śliwek np dąbrowickiej,
- 3 łyżki wody,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- zmielony cukier muscowado do posypania.
Wykonanie:
Mus:
Jeżeli nie masz musu jabłkowego obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne z 4-5 słodkich jabłek np.: odmiana Decosta lub Rubin. Drobno pokrój i gotuj pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody. Po ok 10 minutach zmiksuj. Odmierz szklankę musu i ostudź. Resztę gorącego musu wlej do wyparzonego słoika i zakręć. Odstaw ” do góry nogami” do ostygnięcia. Przyda się do owsianki, ryżu czy naleśników.
Ciasto:
Nastaw piekarnik na ok 180 stopni. Nasmaruj formę do pieczenia odrobiną dowolnego tłuszczu i wysyp mąką lub drobnymi płatkami (bezglutenowymi, gdy musisz wykluczyć to białko z diety). Możesz wyłożyć formę papierem do pieczenia. Umyj i wydryluj śliwki. Oddziel białka od żółtek.
Żółtka z dodatkiem cukru utrzyj na puszystą masę w mikserze lub jeżeli lubisz wyzwania fizyczne, to ręcznie :-).
Dolej zimną wodę i mus jabłkowy. Wymieszaj. Dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Możesz dodać trochę cynamonu ( ok pół łyżeczki ) i / lub trochę zmielonej gwiazdki anyżu. Dokładnie połącz ( mieszaj ) składniki, aż masa będzie jednolita i puszysta. Jak ciasto się miesza, ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Delikatnie połącz ciasto z pianą z białek. Wylej masę do formy do pieczenia. Powtykaj w masę połówki lub ćwiartki śliwek. Raz skórką raz miąższem do góry. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze ok 180 stopni ok 45-50 minut. Po wyjęciu możesz ciasto oprószyć zmiksowanym w młynku na cukier puder, cukrem muscowado.
Smacznego.