Wstęp
Skoro czytacie ten tekst pewnie jesteście trochę mnie ciekawi. Dlatego też postaram się Wam przedstawić w kilku słowach. Jestem psychoterapeutą w trakcie szkolenia , psychodietetykiem i dietetykiem.
Ostatnio więcej uwagi poświęcam rozwojowi jako psychoterapeutka i psychodietetyczka chociaż nadal trzymam rękę na pulsie dietetyki zwłaszcza w obszarze wspomagania leczenia choroby otyłościowej i jej powikłań. Wiedząc, że dietetyka jest jedną z najprężniej zmieniających się dziedzin nauki nieustająco wzbogacam swoją wiedzę uczestnicząc w konferencjach, warsztatach i szkoleniach oraz czytając literaturę naukową.
W swojej pracy kieruję się całościowym, holistycznym podejściem do Pacjenta wiedząc, że zdrowie to nie tylko kwestia żywienia, leków ale szeroko pojętego stylu życia. To podejście doskonale sprawdza się w praktyce!
Chcąc jeszcze lepiej wspierać i motywować moich podopiecznych w drodze po zdrowie aktualnie uczestniczę w 4 letniej Wielkopolskiej Szkole Psychoterapii Gestalt i od drugiego roku szkoły, po uzyskaniu rekomendacji pracuję jako PSYCHOTERAPEUTKA w trakcie szkolenia.
Studiując ukończyłam w 2023 roku, roczny akademicki Kurs Podstaw Psychologii Ogólnej i Stosowanej. Kurs kończył się egzaminem i obejmował zagadnienia psychologii osobowości, rozwojowej oraz klinicznej
Od 2023 roku odbywam staż w Gdyńskim Ośrodku Stażowo Terapeutycznym przy Zespole Placówek Terapeutycznych gdzie prowadzę sesje indywidualne pod stałą superwizją.
W czerwcu 2022 roku ukończyłam podyplomowe studia na kierunku PSYCHODIETETYKA. Metody i techniki psychodietetyczne stosuję w gabinecie od lat. Te studia prowadzone przez wykładowców praktyków śledzących najnowsze doniesienia naukowe , ćwiczenia praktyczne oraz możliwość wymiany doświadczeń pozwalają mi na skuteczną pomoc pacjentom.
W marcu 2022 roku ukończyłam zakończone egzaminem szkolenie drugiego stopnia PRO dla specjalistów SOIT – School of Insulinresistance Therapy . Jednocześnie zostałam wpisana na listę polecanych Specjalistów PRO dietetyków i lekarzy przyjaznych insulinoopornym.
W roku 2021 ukończyłam Szkolenie Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach Szkolenie TSR pierwszego stopnia. To ponad 70 godzin szkoleniowych i intensywnego treningu warsztatowego ze stosowania technik terapii TSR tak by móc lepiej wspierać klientów w osiąganiu założonych celów i lepszej jakości życia. Szkolenie organizowane przez CTSR.
W 2019 roku ukończyłam zakończone egzaminem szkolenie dla specjalistów SOIT – School of Insulinresistance Therapy . Jednocześnie zostałam wpisana na listę dietetyków i lekarzy przyjaznych insulinoopornym.
od 2015 roku uczestniczyłam w całorocznych szkoleniach z Porozumienia bez Przemocy organizowanymi przez The Center of Nonviolent Comunication ( NVC) Dominika Jasińska by następnie uczestniczyć w cyklu warsztatów dla trenerów NVC Needs – based coaching w latach 2017-2019 prowadzonych przez Pernille Plantener (Buisness By Heart).
Poniżej znajduje się pełna lista szkoleń i certyfikatów.
Od lat w swojej praktyce stosuję dietę przeciwzapalną o niskim indeksie i ładunku glikemicznym dostosowując ją do stanu zdrowia oraz indywidualnych potrzeb pacjentów.
Gotowanie różnych potraw znam od podszewki zarówno od strony technologii gastronomicznej jak i codziennej praktyki kuchennej. Gotowanie to dla mnie rodzaj sztuki porównywalnej z malowaniem. Paleta barw, smaków i zapachów pozwala wyczarować wspaniały efekt końcowy. Jednocześnie wiem, że dla niektórych szczególnie istotny jest czas i prostota.
Zawsze uwzględniam indywidualne preferencje w diecie. Potrafię zaoferować prozdrowotny, prosty jadłospis składający się z podstawowych produktów jak i ciekawe smaki z różnych zakątków świata. Zapraszam Was do wspólnej podróży po zdrowie i dobre samopoczucie, a przy okazji i po dobry wygląd.
O dietach i gotowaniu
Jednocześnie wiem (jako alergiczka i dietetyk), że nie wszystkie potrawy i przyprawy są dla wszystkich. Diety alternatywne wegańskie, wegetariańskie czy eliminacyjne ( w tym kuchnia bezglutenowa) to dobrze przeze mnie poznana część praktyki gastronomicznej. Jako dietetyk przekonałam się niejednokrotnie jaka duża moc tkwi w naszych organizmach i jak szybko potrafimy się regenerować, gdy tylko wspomożemy się odpowiednio dobranymi produktami żywieniowymi. Szczególnie dobrze poznałam diety wspomagające układ krwionośny i serce oraz te które wspierają nasz organizm w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych . Obecnie dużo pracuję z pacjentami z nietolerancjami pokarmowymi – widzę jak szybko zaczynają powracać do zdrowia dzięki odpowiedniemu dobieraniu produktów odżywczych. Więcej dowiesz się z zakładki poradnia/ nietolerancje pokarmowe.
Doświadczenie z małymi i dużymi pacjentami oraz własne eksperymenty w kuchni przekonały mnie, że jedynymi ograniczeniami w przygotowywaniu potraw są nasza wyobraźnia i…przekonania.
Jednocześnie wiem, że w dzisiejszych czasach często mamy niewiele czasu na gotowanie. Staram się by oferowane jadłospisy były szybkie w przygotowaniu u smaczne. Zawsze uwzględniam indywidualne preferencje.
Specjalizuję się w dietoterapii chorób cywilizacyjnych. Proponowane przeze mnie diety są oparte o zasady EBM ; zazwyczaj są to diety przeciwzapalne o niskim indeksie i ładunku glikemicznym.
Taka dieta dobrana indywidualnie do potrzeb będzie szczególnie skuteczna w takich stanach metabolicznych/ chorobach jak: insulinooporność; stan przedcukrzycowy; zespół metaboliczny; hipercholesterolemia; podwyższony kwas moczowy (dna); nadwaga; otyłość; otłuszczenie wątroby i inne związane ze stylem życia i nieprawidłowym żywieniem. Warto ją stosować przygotowując się do ciąży, u dizeci czy też celem zachowania dobrego samopoczucia. To dieta dobra dla zdrowia!
O szkoleniach
Pasja nauczania sprawia, że bardzo lubię opracowywać szkolenia i warsztaty. Nieodmiennie cieszy mnie żywa reakcja na przekazywane treści. Lubię jak moi słuchacze śmieją się i lubię kiedy zapada kompletna cisza, gdy mówimy o rzeczach ważnych. Zawsze cieszą mnie pytania na koniec szkoleń. Mam nadzieję, że będziemy mogli wspólnie wybrać się w fascynująca podróż jaką jest poznawanie tajemnic zdrowia człowieka. Więcej poczytaj w sekcji warsztaty.
Do zobaczenia!
Aleksandra Spychalska
Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki
- Od października 2023 prowadzę sesje indywidualne pod stałą superwizją w Ośrodku Stażowo terapeutycznym w Gdyni oraz pracuję jako pomoc psychologiczna w nurcie Gestalt we własnym gabinecie pod indywidualną, stałą superwizją.
- Aktualnie ( od 2022r) jestem w trakcie 4 letniej Szkoły Psychoterapii Gestalt
- W 2023 roku ukończyłam Kurs Podstaw Psychologii Ogólnej i Stosowanej
- PSYCHODIETETYCZKA – Studia podyplomowe na kierunku PSYCHODIETETYKA – wrzesień 2021 – czerwiec 2022 r.
Jestem Specjalistką Przyjazną Insulinoopornym – szkolenie zakończone egzaminem SOIT oraz SOIT PRO 2022r
Szkolenia, kursy
- Trening terapeutyczny z Kamilą Biały – Łódzka Szkoła Gestalt – 40 godz. 2-6.10.2024
- Diagnozowanie kontaktu przez postawę / gesty z Ruellą Frank – czerwiec 2024
- Kongres Somatic Experiencing – 18-19 maja 2024
- Indywidualizacja suplementacji w insinooporności Tadeusz Sowiński – luty 2024
- Analogi GLP-! a dietoterapia -Tadwusz Sowiński styczeń 2024
- Warsztat Terapeutyczny z Jackiem Pansterem – EAGT 50 godz Grudzień 2023
- Jak Pracować z ciałem w terapii traumy Sabina Sadecka – Dialog październik 2023
- Interwencja kryzysowa – jak pracować z osoba którą dotknęła nagła tragedia – Szkoła terapii Dialog sierpień 2023.
- „Uzależnienie od jedzenia – Od badacza do praktyka. Fundacja Fit mind wrzesień 2023
- Nutripsychiatria – dietetyka w zaburzeniach psychicznych – 24.05.2023 Fundacja Insulinooporność.
- Psychodietetyka w praktyce. Czy dieta ma wpływ na funkcje poznawcze? IV Konferencja PTTPB i GUMed pazdziernik 2022
- Kurs pierwszego stopnia Terapii skoncentrowanej na rozwiązaniach TSR – 70 godz kwiecień – maj 2021.SOIT PRO – School Of Insulinresistance Therapy w dniu 18.03.2022
- Dieta w hiperurykemi i dnie moczanowej grudzień 2021 – dr n med Damian Parol
- Jak zapobiegać nawrotom SIBO – listopad 2021 – Instytut Medycyny Zapobiegawczej Oskar Kaczmarek
- Jak psychoterapia może pomóc gdy niedomaga ciało. Terapia ACT w somatycznych chorobach przewlekłych – styczeń 2021 Sabina Sadecka
- Dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych i endokrynologicznych – maj 2021
- Szkolenie School of Insulinresistance Therapy – wrzesień 2019
- Dietoterapia w chorobach nowotworowych marzec 2019
- Żywienie kliniczne w praktyce GUM – kwiecień 2019
- Choroby autoimmunizacyjne i alergie towarzyszące – maj 2019
- Mikrobiota jelitowa w schorzeniach zapalnych skóry – czerwiec 2019
- Embracing the shadow – NVC course- marzec 2019
- Dietoterapia w insulinooporności – wrzesień 2019
- Holistyczne podejście do człowieka – wyzwania współczesnej dietetyki – luty 2016
- Group Mentor Coaching – Luty 2018
- Coach training programme – Needs based coaching 64 hours 23.06.2017 – 18.02.2018
- Holistyczne podejscie do człowieka kwiecień 2016
- Dietetyka i medycyna czyli interdyscyplinarny klucz do zdrowia – czerwiec 2016
- Synergia leczenie i spektrum nowoczesnych terapii – kongres dietetyczny – czerwiec 2017
- Interpretacja badań laboratoryjnych – styczeń 2016
- Tłuszcze w żywieniu człowieka IŻŻ – październik 2016
- V Ogólnopolska Konferencja Polskiego Towarzystwa Żywienia Dzieci Congressus dietetica – kwiecień 2015
- Immunodiagnostyka nietolerancji pokarmowych – marzec 2015
- Praca z przekonaniami Cykl 9 warsztatów NVC październik 2016- czerwiec 2017
- Cykl 10 warsztatów wprowadzenia do NVC wrzesień 2015-czerwiec 2016
- Choroby autoimmunizacyjne szkolenie warsztat- Dominika Gier – 2016
- Profesjonalna dieta i żywienie w sporcie – styczeń 2015
- Żywienie w centrum zasady żywienia niemowląt i małych dzieci – 2014
- Interpretacja nietolerancji pokarmowej i praktyczne zastosowanie diety eliminacyjnej 2014 r
- Suplementy – dokąd zmierzamy IŻŻ – październik 2014
Poczytaj o JJL Poradnia dietetyczna:
o nawykach które poprawiają samopoczucie
https://zdrowie.trojmiasto.pl/Szesc-nawykow-ktore-poprawiaja-samopoczucie-n155298.html
O niejadkach i warsztatach:
O superfoods
https://zdrowie.trojmiasto.pl/Superfoods-zywnosc-ktora-ma-korzystne-dzialanie-n153153.html
O warsztatach
https://czasdzieci.pl/trojmiasto/wiadomosci-lokalne/id,8477529.html