Wiedza i praktyka – warto połączyć te dwie kompetencje.
Szkolenie
Dawka bardzo ciekawie podanej wiedzy dietetycznej. Zawsze stworzone dla uczestników uwzględniając ich doświadczenie i potrzeby. Rzetelna wiedza, trochę ciekawostek i dawka motywacji. Wyjdziecie zadowoleni z duża dawką wiedzy co i jak zmieniać by czuć się świetnie. Na szkoleniach zawsze prezentuję najnowszą wiedzę uzyskaną na konferencjach naukowych – tej wiedzy nie ma jeszcze w podręcznikach!
Dla kogo
Dla wszystkich zainteresowanych zdrowym żywieniem. Dla firm, szkół, przedszkoli, ale też grup znajomych którzy chcą się dowiedzieć więcej o odżywianiu dla zdrowia, pułapkach dietetycznych, czy też żywieniu w chorobach.
Dbasz o zdrowie pracowników i chcesz by czuli się dobrze i mieli wiele energii, planujesz spotkanie przyjaciół i chcesz by było oryginalne i ciekawe, trenujesz ze znajomymi i chcesz poprawić wyniki, Ty i przyjaciółki macie problem z dietą maluchów – ta forma spotkań jest dla Ciebie. Skontaktuj się ze mną – opracuję ciekawe spotkanie dla Ciebie i Twoich bliskich. Dobra zabawa, dużo śmiechu a przy tym wiele pożytecznej wiedzy.
Warsztaty
Wiedza to nie wszystko, bez praktyki sama wiedza nie jest wiele warta. Czas przekształcić myśli w czyny i zabrać się do działania. Chcesz z kilkoma przyjaciółmi upiec pyszny pasztet z soczewicy, zrobić błyskawiczną pastę do chleba czy upiec zdrowe ( również bezglutenowe) ciastka skontaktuj się ze mną. Dużo dobrej zabawy, satysfakcja z wykonanej pracy, a do tego szczypta wiedzy dietetycznej i technologicznej.
Jeżeli chorujesz i potrzebujesz zmiany sposobu odżywiania, masz wrażenie, że już niczego Ci nie wolno jeść, skontaktuj się ze mną. Może wspólnie uda nam się stworzyć zdrowe, ciekawe i smaczne oraz proste w wykonaniu jadłospisy dla Ciebie.
Poniżej przykładowe tematy szkoleń i warsztatów oraz niektóre z przeprowadzonych spotkań. Masz inny pomysł i inne potrzeby ? Skontaktuj się – przedstawię pełną listę tematów.
Nasze warsztaty:
Zdrowo i słodko
Dla kogo: Dla wszystkich którzy uwielbiają słodycze i chcą wiedzieć, które wybierać i dlaczego. Dla Mam, Tatusiów i Babć oraz Dziadków którzy widzą, że ich pociecha najbardziej na świecie kocha słodycze i chcieliby im dawać te odpowiednie. Jeżeli widzisz, że Ty lub Twoi bliscy sięgają po słodycze zdecydowanie zbyt często opowiem o tym z czego to wynika i jak można przeciwdziałać cukrowej karuzeli. Dla zainteresowanych wpływem cukru na organizm.
Wykład: Ciekawa opowieść o tym jak smak słodki towarzyszy nam od urodzenia i dlaczego tak go kochamy. Trochę naukowo lecz przystępnie o tym co to tłuszcze trans i syrop glukozowo – fruktozowy oraz o ich wpływie na organizm. Powiem o tym jakie słodycze wybrać w sklepie, a które omijać z daleka. O tym jak redukować wpływ cukru na organizm i jak sobie radzić na przyjęciu. Trochę o tym jak postępować z dziećmi – jakie metody racjonowania słodyczy działają, a jakie nie.
Warsztat: Zapoznacie się z rożnymi substancjami słodzącymi, obejrzycie, posmakujecie a niektóre sami zrobicie. Wybierzemy te najlepsze dla Was i najlepsze dla Waszych dzieci. Różne rodzaje mąk (nie tylko ze zbóż) i łączenie składników tak by słodycze były pożywieniem. Domowe pralinki, placki, lody, ciastka – zdrowych deserów moc. Również w wersji wegańskiej i bezglutenowej dla alergików.
Wykład / warsztat czas trwania: do ustalenia
Wszyscy uczestnicy wykładów otrzymają droga mailową skrypt podsumowujący szkolenie. Uczestnicy warsztatów dostaną poprzez email autorskie, wypróbowane i sprawdzone przepisy na potrawy które będą wykonywać .
Żywienie w sporcie
Dla kogo: Dla każdego kto ćwiczy w domu lub na siłowni, tańczy, pływa, biega, spaceruje, gra w piłkę, jeździ na łyżwach czy konno. Trenuje samemu lub zespołowo, kilka razy w tygodniu czy codziennie. Dla tych którzy chcą by lepsi, dla tych co chcą zbudować masę mięśniową lub/i zwiększyć wytrzymałość. Dla każdego z zacięciem sportowym, dla tego kto trenuje bo to kocha i dla tych co ćwiczą bo warto. Może dla Ciebie?
Wykład: Główne zagadnienia poruszane to izotoniki i inne napoje czyli o odpowiednim nawodnieniu. O tym jak zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej budując przy tym mięśnie. Zakwaszenie organizmu – istotne aspekty w sporcie. Suplementy – które warto wybierać i kiedy.
Jeżeli masz grupę przyjaciół z którymi wspólnie trenujesz mogę dostosować ten wykład do specyfiki Twojej dyscypliny sportowej.
Warsztat: Zrobicie domowe izotoniki oraz napoje regeneracyjne. Przygotujecie zdrowe batony energetyczne. Dla tych których dręczą kontuzję będzie przepis na koktajl przeciwzapalny przygotowany z tego co stoi na półkach supermarketu. Będziecie mogli wszystkiego spróbować i zapoznać się z wieloma składnikami tzw superfood przydatnego w diecie każdego sportowca amatora czy zawodowca.
Wykład / warsztat czas trwania: do ustalenia
Wszyscy uczestnicy wykładów otrzymają drogą mailową skrypt podsumowujący szkolenie. Uczestnicy warsztatów dostaną poprzez email autorskie, wypróbowane i sprawdzone przepisy na izotoniki, koktajle i batony które będą wykonywać oraz dodatkowo przepisy na smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia dania idealne po treningu.
Odżywianie dla zdrowia rodziny
Dla kogo: Dla wszystkich dbających o zdrowie swoich bliskich którzy chcieliby dzięki pożywieniu zapewnić zdrowie swojej rodzinie. Dla wszystkich trochę zagubionych w gąszczu informacji którzy potrzebują rzetelnej wiedzy dietetycznej. O składnikach pożywienia i ich wzajemnym oddziaływaniu. O dobrych wyborach. O dietach i o wyborze tej idealnej dla Ciebie i Twojej rodziny.
Wykład:
O tym jak najlepiej komponować posiłki i dlaczego, o składnikach pożywienia i tym co wybierać w sklepie. Na czym smażyć i co to takiego tłuszcze trans. O najlepszym drugim śniadaniu i jak sobie radzić z przygotowywaniem posiłków gdy czasu brak.
W wykładach z tego cyklu również wykłady:
- Tadek Niejadek – czyli o żywieniu dzieci które jedzą niewiele lub tylko niektóre potrawy.
- Żywienie dzieci z nadmierną masą ciała.
Jeżeli jesteś zainteresowany wykładami z tego cyklu skontaktuj się ze mną.
Warsztat: Celem tych warsztatów kulinarnych jest zwiększenie różnorodności potraw i (ich gęstości odżywczej) które pojawiają się na stołach naszych rodzin. Z tego też względu gotowane są potrawy oparte o składniki wegetariański/wegańskie gdyż takie potrawy z reguły rzadko goszczą w polskiej kuchni. W menu w zależności od sezonu będzie pasztet/pasta do pieczywo, zupa, kotlety ze strączków/tofu, sos warzywny, deser i napój.
Wykład / czas trwania/koszt do ustalenia
Wszyscy uczestnicy wykładów otrzymają drogą mailową skrypt podsumowujący szkolenie. Uczestnicy warsztatów dostaną poprzez email autorskie, wypróbowane i sprawdzone przepisy na wykonane dania.
UWAGA: W szkoleniach z cyklu „Tadek Niejadek” wszystkie przepisy są przygotowywane ze szczególnym uwzględnieniem upodobań żywieniowych małych dzieci z jednoczesną dbałością o ich wysoką wartość odżywczą. Jako praktyk doskonale znam większość zasad wyznawanych przez ortodoksyjne maluchy :-). Jestem otwarta na uwagi rodziców których słucham uważnie.
Jedzenie na nadciśnienie
Dla kogo: Dla każdego kto mierzy się z problemem wysokiego ciśnienia i dla tych którzy chcą zadbać o siebie i swoich bliskich. Naukowo udowodniono, że zmiana stylu życia w tym żywienia może zmiejszyc ilość przyjmowanych leków i zdecydowanie obniżyć ciśnienie. Dla wszystkich którzy po zaleceniu diety przez lekarza nie wiedza co jesc i czują się zagubieni
Wykład: Przystępnie i ciekawie, z poczuciem humoru opowieść o tym jakie jedzenie podnosi nam ciśnienie a które może pomóc nam je obniżyć. Jak się sprawa ma z kawą, co cukier ma do tego i co buraki na to. Jednocześnie kilka praktycznych informacji o tym jak mając 15 minut, samodzielnie można obniżyć sobie ciśnienie krwi.
Warsztat: Zrobicie napoje o udowodnionych właściwościach obniżających ciśnienie krwi, poznacie sposoby na odpowiednie doprawianie i przyprawianie oraz zamienniki soli, przygotujecie zupę i antycisnieniowy sos. Nie zapomnimy o wykonaniu deseru z prozdrowotnych składników. Będziecie mogli wszystkiego spróbować i w trakcie gotowania zapoznać się z naturalnymi, powszechnie dostepnymi produktami sprzyjającymi zdrowiu naszego układu krwionośnego.
Wykład czas trwania i koszt do ustalenia:
Wszyscy uczestnicy wykładów otrzymają droga mailową skrypt podsumowujący szkolenie. Uczestnicy warsztatów dostaną poprzez email autorskie, wypróbowane i sprawdzone przepisy na potrawy które będą wykonywać .
Wzmocnij serce
Dla kogo: Dla każdego zainteresowanego dbałością o układ krążenia, dla tych z za wysokim cholesterolem, nadciśnieniem, miażdżycą, po zawale, z niewydolnością serca, dla tych co chcą zapobiegać by nie musieć leczyć , dla tych którym lekarz kazał przejść na dietę i dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Co: Wykład w postaci ciekawej prezentacji multimedialnej – 1 godzina
Wykład Dowiesz się jak dzięki prostym zmianom w codziennym żywieniu możesz zadbać o swój układ krążenia, wspomóc organizm w oczyszczaniu się z nadmiaru blaszek miażdżycowych. Rzetelna naukowa wiedza o tym jak obniżyć cholesterol, historia o tym jak uniknięto wstawienia by-passów, i dlaczego jedząc margarynę powinieneś sięgać częściej po marchewkę J. Jak dobierać potrawy by być sytym a jednocześnie czuć się zdrowo i lekko.
Jak: Wykład w postaci ciekawej prezentacji multimedialnej + warsztat prozdrowotnego przygotowywania potraw.
Warsztat podczas którego będziesz mógł samodzielnie uczestniczyć w przygotowaniu i smakowaniu kilku prozdrowotnych potraw w tym pasztetu, zupy, kotletów i słodyczy. Dowiesz się co wybierac w sklepie i jak poznawać produkty sprzyjające dobremu samopoczuciu. Zobaczysz jak różnorodna może być soczewica i czym się różnią jej gatunki
Wykład /warsztat – czas trwania i koszt do ustalenia.
Wszyscy uczestnicy wykładów otrzymają droga mailową skrypt podsumowujący szkolenie. Uczestnicy warsztatów dostaną przepisy potraw które będą wykonywać .
Dla wiecznie odchudzających się
Dla kogo: Jeżeli wiecznie mierzysz się sama/sam ze sobą i co rusz podejmujesz nowe postanowienia dotyczące jedzenia bądź odchudzania…
Wypróbowałaś/eś już setki diet i tysiące razy obiecałaś sobie, że od jutra będzie inaczej…
a dzisiaj znowu nie bardzo siebie lubisz za niedotrzymane obietnice …
to te zajęcia są dla Ciebie:
W bezpiecznej atmosferze będziesz mogła/mógł dowiedzieć się jak skutecznie zmienić nawyki, odnaleźć wspierającą motywację, podzielić się swoim doświadczeniem i usłyszeć jak radzą sobie inni.
I moduł
Żywność uzależnia? – Prawdy i mity.
Zmiana: nowa Ja, ale jaka? – Co i dlaczego w moim stylu życia i we mnie domaga się zmiany?
Zachęta do zmiany-skąd ja wziąć? – Praca nad motywacją do zmiany i jej skutecznym utrzymaniem.
II moduł:
Stres – dlaczego chcemy coś zjeść?
Stres – jedzenie – poczucie winy – Poszerzenie repertuaru sposobów redukujących stres i napięcie .
Rewolucja – skuteczna zmiana nawyków -poprawa komunikacji w trudnych sytuacjach.
III moduł
Komfort food – otulanie posiłkami.
Czy mogę być swoja najlepsza przyjaciółką – jak się ze sobą zaprzyjaźnić i znaleźć oparcie?
Nie jestem samotną wyspą -zwiększenie umiejętności korzystania z pomocy innych osób.
IV moduł maj
Jedzenie – usłysz potrzeby ciała.
Kim jestem naprawdę? Samoświadomość własnego potencjału i możliwości.
Moje ciało- ktoś czy coś? -Ciało, jako źródło wsparcia i przyjemności.
Daj sobie szansę! Dowiedz się więcej: tel 501-267-576
Nowatorska formuła łącząca dietetyczną wiedzę o oddziaływaniu jedzenia na fizjologię i psychikę organizmu oraz praktyka doświadczonego terapeuty. Półgodzinny wstęp prowadzony przez dietetyka nawiązujący do trzygodzinnego bloku tematycznego prowadzonego przez terapeutę. Warsztat umożliwiający rozpoznanie swoich prawdziwych potrzeb i uzyskanie narzędzi do ich realizacji.
Prowadzące:
Anna Dyduch Maroszek: psycholog, psychoterapeuta i superwizor . Od wielu lat prowadzi praktykę terapeutyczną oraz grupy wsparcia. Uczy psychoterapeutów i pomaga młodym mamom w ramach Stowarzyszenia Pro-Mama, Członek zwyczajny Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Psychoanalitycznej
Aleksandra Spychalska: dietetyk, szkoleniowiec, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, w swojej pracy z pacjentami dietetycznymi stosuje holistyczne podejście łącząc najnowsze doniesienia medyczne z tradycyjna medycyną chińskich i wiedzą polskich naturoterapeutów. Uczestniczka konferencji naukowych i warsztatów z zakresu nowatorskich metod leczenia dietą. Pracuje w duchu Porozumienia bez przemocy nieustannie szkoląc się w tym kierunku.
Liczna miejsc ograniczona decyduje kolejność wpłat.
Zapisy na email: poradnia@jedzeniejakleczenie.pl Szczegółowe informacje Tel. 501-267-576
Ze względu na charakter pracy ilość uczestników warsztatu jest ograniczona. Liczba osób 7-15. Do zobaczenia 🙂 Aleksandra Spychalska JJL Poradnia Dietetyczna www.jedzeniejakleczenie.pl
Cykl wykładów o odżywianiu dla zdrowia
Dla kogo: Dla każdego kto chce wiedzieć więcej o wpływie żywności na samopoczucie. Proponowane tematy
- Zboża – od ziarna do mąki. Właściwości zdrowotne kasz. Czy zawsze bez glutenu?
- Strączki – O strączkowych prawie wszystko. Komu strączki nie służą a kto powinien po nie sięgać
- Czym warto słodzić? Od miodu po stewię i ksylitol.
Koszt, czas trwania do ustalenia
Wszyscy uczestnicy wykładów otrzymają drogą mailową skrypt podsumowujący szkolenie. Uczestnicy warsztatów dostaną poprzez email autorskie, wypróbowane i sprawdzone przepisy na omawiane dania.
Warsztaty dla szkół i przedszkoli
Zdrowe i słodkie - lekcja i warsztat
Dla kogo: Dla dzieci szkolnych i przedszkolnych
Lekcja: Dla dzieci szkolnych ciekawa prezentacja multimedialna o wpływie smaku słodkiego na zdrowie. O rodzajach węglowodanów, dobrych wyborach na co dzień oraz o dobrych i złych bakteriach. Zajęcia poprowadzone w sposób dostosowany do potrzeb małych uczestników. Dzieci je uwielbiają. Dla dzieci przedszkolnych przewidziany jest mini wykład dostosowany do poziomu odbiorców.
Warsztat: Dzieci samodzielnie wykonują zdrowe słodycze. Wcześniej zapoznają się z produktami z których będą je wykonywać. Testują i smakują.
Wykład oraz warsztat: czas trwania ok 60 minut. Koszt zależny od ilości dzieci oraz grup. Wszystko odbywa się na sali lekcyjnej zaplecze kuchenne nie jest potrzebne. Zapytaj o ofertę tel. 501-267-576 lub poradnia@jedzeniejakleczenie.pl Na życzenie dostępne referencje.
Po zajęciach uczestnicy (nauczyciel) otrzymają droga mailową przepisy na słodycze do samodzielnego wykonania w domu.
Zielono mi - koktajle warzywno- owocowe
Dla kogo: Dla dzieci szkolnych i przedszkolnych.
Lekcja: Ciekawe zajęcia o roli warzyw i owoców dla zdrowia. Trochę o witaminach, minerałach, błonniku i dobrych bakteriach.
Warsztat: Na oczach dzieci i przy ich współudziale wykonuję zdrowe zielone koktajle warzywno – owocowe. Dzieci poznają nowe smaki i składniki – często po raz pierwszy próbują”zieleniny” oraz polskiego dobrego „superfood”.
Wykład oraz warsztat: czas trwania ok 60 minut. Koszt zależny od ilości dzieci oraz grup. Wszystko odbywa się na sali lekcyjnej zaplecze kuchenne nie jest potrzebne. Zapytaj o ofertę tel. 501-267-576 lub poradnia@jedzeniejakleczenie.pl Na życzenie dostępne referencje.
Po zajęciach uczestnicy (nauczyciel) otrzymają droga mailową przepisy na koktajle do samodzielnego wykonania w domu.
Do tej pory zrealizowaliśmy m.in:
- Słodko i zdrowo domowe słodycze – XII Nadbałtycki Festiwal Nauki – lekcja i warsztat robienia słodyczy z dziećmi.
- Energia na wiosnę – tajemnica zielonych koktajli – Strefa Zdrowia GPNT – wykład i pokaz kulinarny.
- Zdrowe Serce – Konferencja EKG Zdrowej Firmy – GPNT- wykład dla przedsiębiorców.
- Dni Zdrowia „De Heus” – 7 lokalizacji w całej Polsce- wykłady, pokazy kulinarne i konsultacje dietetyczne.
- Słodki smak dzieciństwa – Przedszkole Marchewka – wykład i spotkanie konsultacyjne dla rodziców.
- Zdrowo Szybko praktycznie w Dworku Zielenin – spotkanie i wspólne gotowanie, wykład.
- Wpływ żywności na funkcje Intelektualne – Promocja Zdrowia dla Nauczycieli SP nr 81 Osowa – szkolenie.
- „Słodko i zdrowo” Lekcja oraz warsztat robienia słodyczy w Szkole Podstawowej ” Sokrates” w Gdańsku
- „Co w śniadaniówce to w główce”
Spotkanie edukacyjne dla rodziców SP nr 81 Osowa – szkolenie. - ” Zdrowe i słodkie” warsztaty i lekcja w Przedszkolu Lingwista w Gdańsku.
- „Warzywa dają moc” lekcja i warsztaty w Przedszkolu i Zerówce Lingwista.
- „Zielono mi – kiełków moc” warsztaty dla Maluchów i Starszaków w Przedszkolu Marchewka
Jesteś ciekawy? Zapytaj. Chętnie odpowiem na pytania tel. 501-267-576.
Od 2015 roku bez przerwy, prowadzę cykliczne, całoroczne cykle wykładów dla Sąsiedzkich Domów w Sopocie z ramienia Wydziału Zdrowia Miasta Sopotu. Uczestniczę też czynnie z wykładami i warsztatami w obchodach Dni Seniora w Sopocie.