Na zaproszenie gospodarzy Dworku Zielenin przygotowałam dla uczestniczek organizowanych przez Anię warsztatów kulinarnych szkolenie merytoryczne z zakresu zdrowego żywienia. Część praktyczna w kuchni przeplatała się z częścią teoretyczna prezentowaną na bieżąco, podczas gotowania, jak i w zorganizowanej mini salce wykładowej.
Podczas szkolenia poruszone zostały tematy które zazwyczaj interesują uczestników zajęć. Było o roli tłuszczu w organizmie o tłuszczach dobrych i złych czyli trans i o ich wpływie na organizm. Dzięki specjalnie opracowanej tabeli uczestniczki mogły dowiedzieć się ile cukru kryją popularne batoniki lub jogurty. Oprócz ciekawostek wykład zawierał sporo użytecznej wiedzy dietetycznej przydatnej na co dzień przy komponowaniu domowego menu.
Było dużo śmiechu, ciekawych potraw, aromatycznych przypraw i sporo praktycznej wiedzy dietetycznej. Chętni i odważni poddali się ważeniu na specjalistycznej wadze, która pokazuje takie parametry jak m.in zawartość tkanki mięśniowej czy tłuszczowej w organizmie czy określa zawartość wody oraz wiek metaboliczny. Dziękuję wszystkim uczestnikom i gospodarzom za tak miłe przyjęcie 🙂 .