Jest zamówienie na zdrowe ciastka owsiane bez mąki pszennej. Proszę bardzo. Swoich „owsiaków” nigdy nie robię z przepisu, tylko „ na oko”. Jednak ten przepis specjalnie dla Was jest zmierzony ilościowo. Nie przejmujcie się jednak, jeżeli nie macie któregoś składnika, czegoś nie lubicie, albo któryś dodatek nie jest wskazany w waszej diecie. Swobodnie zamieniajcie ingrediencje. Ciastka zawsze wyjdą, czasami tylko nie zlepią się – wtedy zamiast ciastek macie granolę . Zaletą ciastek owsianych jest to, że robi się je bardzo szybko oraz to, że stanowią zdrową i smaczna przekąskę.
Składniki na blaszkę ciastek ok 15 szt.
– 2 szklanki płatków owsianych lub innych,
– 2 łyżki mąki ( u mnie amarantus, może być kukurydziana, z ciecierzycy, ryżu,orkiszu,żyta) itp
-jajo – 1 szt.
– 2 garście posiekanych migdałów, lub innych orzechów,
– 2 łyżki sezamu – u mnie czarny ( można pominąć, lub zastąpić innymi nasionami),
– 2 garście rodzynek, lub żurawiny – posiekanych,
– pół łyżeczki cynamonu,
– pół łyżeczki kardamonu sproszkowanego,
– łyżka kakao lub karobu – niekoniecznie
– pół szklanki mleka ryżowego/lub innego/lub wody/lub musu jabłkowego/soku owocowego
-łyżka słodu/miodu/musu z suszonych owoców/melasy/ksylitolu/ cukru – lub więcej w zależności od upodobań i słodyczy płynu wyżej wymienionego.
Do miski wsypujemy płatki owsiane, nasiona sezamu bądź inne dowolne, dokładamy posiekane rodzynki ( żurawinę, morele, figi, goji), posiekane orzechy, 2 kopiaste łyżki mąki.
W małym garnuszku rozgrzewamy lekko płyn (mleko, mus, sok) rozpuszczamy w nim słód, przyprawy, kakao.
Wylewamy do płatków, mieszamy i próbujemy. Jak trzeba ewentualnie dosładzamy. Roztrzepujemy jajko. Mieszamy z masą. Jeżeli składniki nie chcą się sklejać ze sobą, lekko blendujemy je. Ściskamy w dłoni porcje ciasta następnie rozpłaszczamy formując ciasteczka. Pieczemy ok 15 – 20 minut w 180 stopniach. Zachęcam. Jeżeli zaczniecie już teraz, za pół godziny będziecie cieszyć się słodkościami.