Przepisów na proste w wykonaniu ciasteczka jest bardzo wiele. Na blogu publikuję wymyślone i przetestowane przepisy, składające się z rzadziej używanych składników, z kilku powodów. Jednym z nich jest odpowiedź na potrzeby moich pacjentów z nietolerancjami pokarmowymi dla których zmiana kulinarnych przyzwyczajeń jest koniecznością. Na wykorzystaniu urozmaiconych przepisów skorzystają też wszyscy Ci, których standardowa dieta jest monotonna i uboga w różnorodne składniki odżywcze. Zachęcam do eksperymentów i zmian. Dzisiaj proponuję wykonanie bardziej delikatnej i kokosowej w smaku wersji publikowanych ostatnio ciasteczek. Możecie użyć dowolnych mąk które lubicie. Zamieńcie mąkę ryżową na owsianą lub jaglaną a wiórki kokosowe zastąpcie zmielonymi migdałami.
Składniki:
- 2 łyżki siemienia/ chia zalane 6/9 łyżek wody na 10-15 minut ( lub jajko)
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g zmiksowanych wiórków kokosowych/mąki kokosowej
- domowy cukier waniliowy 1 łyżka ( patrz poniżej)
- 50 gramów miechunki/ żurawiny
- 30 gramów rodzynek
- 2-3 łyżki ksylitolu innego słodu np miód
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 kubka mleka ryżowego/innego/wody
- łyżka oleju kokosowego lub innego tłuszczu
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik 170 stopni
Zrób domowy cukier waniliowy – zmiel w młynku do kawy pół laski wanilii z łyżką cukru muscowado lub ksylitolu. Zalej siemię ciepłą wodą. Zalej miechunkę/rodzynki wrzątkiem.
W dowolnym mleku rozpuścić słód i tłuszcz oraz przyprawy. Ostudź. Wlej do przesianych suchych składników. Wymieszaj. Formuj ciasteczka w dłoniach lub foremkach do pieczenia, ciasto niekoniecznie nadaje się do wałkowania. Grubość ciasteczek to ok 0,5 cm lub cieniej. Piecz ok 20-30 minut w 170 stopni.
Miłego łasowania 🙂