Błyskawiczna baza do każdego obiadu. Prosto, pysznie i zdrowo. W zależności od preferencji, potrzeb czy możliwości dodajcie osobno ugotowane lub upieczone:
- cieciorkę,
- tofu,
- łososia
- drób.
Do tego makaron ryżowy lub zwykły albo brązowy ryż podsmażony z cebulką i jajkiem. Możliwości jest nieskończenie wiele. Wszystkie pyszne wszystkie zdrowe i wiosennie lekkie.
Zapraszam do eksperymentowania:
Składniki na 2 duże porcje:
- imbir świeży kawałek wielkości połowy kciuka
- sos sojowy łyżeczka dwie
- cebula – ja lubię czerwoną duża
- czosnek 1-2 ząbki w plasterkach
- cukinia 1 średnia
- marchewka 1 duża
- pomidor 1-2 sztuki sparzone i obrane ze skórki
- inne dowolne warzywa np kapusta pekińska, papryka, kalarepa itp ( garść)
- oliwa z oliwek ok 1 łyżki
Wykonanie:
Obierz, umyj i pokrój warzywa ( cukinię młodą pozostaw ze skórką). Imbir pokrój w cieniutkie plasterki,a następnie w paski i kosteczkę. Obsmaż mieszając na oliwie, dodaj cebulę, czosnek a po chwili resztę warzyw. Wymieszaj, skrop sosem sojowym lub tylko solą i duś pod przykryciem, jak trzeba dodaj wody. Po ok 15 minutach dodaj pomidory i duś jeszcze chwilę od czasu do czasu mieszając. Jak lubisz bardziej intensywny smak dodaj kurkumę, czerwoną paprykę lub dużą łyżkę curry. Na sam koniec posyp natką kolendry lub pietruszki.
Smacznego