Soczewica to bez wątpienia superfood. Multum właściwości prozdrowotnych, wysoki indeks sytości i niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że po potrawie z soczewicą długo będziemy nasyceni a poziom cukru we krwi będzie się łagodnie podnosił i powoli opadał. Jest to niezwykle istotne dla osób otyłych, z cukrzycą czy insulinoopornością. Idealne pożywienie na ten czas. Łatwo się przechowuje, szybko i prosto gotuje. Z małych ziarenek można przygotować pasty na kanapki, sos d o makaronu czy zastąpić nimi mięso w dowolnej potrawie. Zachęcam do eksperymentów.
Składniki:
- Szklanka soczewicy czarnej, zielonej lub puszka,
- cebula,
- czosnek 2 ząbki,
- pomidory 4 sztuki lub puszka krojonych
- pół łyżeczki suszonej, czerwonej papryki
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- łyżeczka kuminu roztartego
- pieprz świeżo mielony, sól do smaku
- liście jarmużu lub szpinaku
- liście kolendry lub pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Ugotuj soczewicę lub weź opłukaną z puszki. Na oliwie zeszklij pokrojoną cebulę na końcu dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Smaż mieszając minutę. Dołóż pokrojone w kostkę pomidory lub pół puszki pomidorów krojonych. Duś kilka minut. Dołóż soczewicę i duś jeszcze chwilę wraz z pozostałymi przyprawami i solą. Na koniec wymieszaj z porwanymi liśćmi jarmużu lub szpinaku. Posyp obficie kolendrą lub natką. Podaj z ulubioną kaszą.