Kiedy brakuje słońca, a za oknem wciąż i wciąż plucha i szaro poprawiam sobie humor aromatycznym i sycącym jedzeniem.
Jak to u mnie zazwyczaj bywa potrawa musi być szybka i prosta w wykonaniu. Nie bez znaczenia będzie jej prozdrowotne odziaływanie. Takie danie odżywi nie tylko Ciebie ale również Twój mikrobiom – co ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia fizycznego jak i psychicznego.
W zależności od tego na co macie ochotę nadajcie potrawie odpowiednią konsystencję regulując ją wodą z gotowanej soczewicy, mlekiem kokosowym bądź dodaną ekstra passatą pomidorową gdy wolicie bardziej intensywne smaki.
Gotowaną soczewicę z warzywami możesz, w zależności od gęstości, wykorzystać jako:
🍜farsz do naleśników lub pierogów
🍜zrobić z niej kotlety
🍜użyć jako sos do ryżu lub makaronu.
Soczewica z mlekiem kokosowym i cukinią:
Składniki:
🥒czerwona soczewica obłuskana – niecała szklanka
🥒marchewka – 1 sztuka – pokrojona w plasterki
🥒cukinia – mała lub pół większej – pokrojona w kostkę
🥒cebula – mała – pokrojona w kostkę
🥒mleko kokosowe – pół puszki
🥒curry ( lub garam masala) proszek przyprawa – łyżeczka bądź więcej do smaku
🥒sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
👨🍳Wypłucz dokładnie soczewicę i gotuj do miękkości ( ok 15-20 min) w niewielkiej ilości wody (zacznij od 1,5 szklanki wody).
👨🍳W razie potrzeby dolewaj wrzątku, mieszaj, posól.
👨🍳W tym czasie rozgrzej tłuszcz z mleka kokosowego* na patelni i zeszklij na nim cebulę, dodaj marchewkę oraz po ok 5 minutach cukinię.
👨🍳Dodaj przyprawę curry lub garam masala – smaż minutę mieszając.
👨🍳Wlej resztę mleka. Duś chwilę pod przykryciem.
👨🍳Gdy soczewica jest miękka (jeżeli trzeba) odcedź ją na sitku.
👨🍳Połącz połącz soczewicę z warzywami, wymieszaj – jak trzeba dopraw curry, sola i pieprzem.
Na zdjęciu farsz zawinięty w razowe naleśniki. Możecie śmiało użyć razowej tortilli i lekko ją opiec na patelni. Ja najczęściej jem tą soczewicę z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
Sugestie:
👉niewykorzystane mleko kokosowe możesz zamrozić w pojemniczkach na lód i zużyć w razie potrzeby
👉* Jeżeli dbasz o poziom cholesterolu zamiast mleka kokosowego podduś warzywa na oliwie i dodaj do nich łyżkę czy dwie wiórków kokosowych – praż minutę mieszając, aż się lekko zarumienią.