Pachnące i aromatyczne pomidory, jędrna jeszcze trochę klująca cukinia, garść ziół, trochę dobrej oliwy i jak dla mnie wystarczy. Tą prostą, letnią kompozycję uwielbiam na surowo lub w formie zapiekanki którą w zależności od potrzeb, apetytu i zawartości lodówki dowolnie modyfikuję.
Dzisiaj dwa przepisy.
Wersja podstawowa czyli dodatek do dania głównego. Polecam na wszelkiego rodzaju letnie przyjęcia – murowany hit, zróbcie od razu dwie blaszki – znika błyskawicznie.
Składniki;
- cukinia – 2-4 szt pokrojone w plastry o grubości ok 3-4 mm,
- pomidory – 5 szt – pokrojone w plastry,
- oliwa z oliwek – łyżka,
- ser np bałkański sałatkowy, typu feta, owczy, kozi itp pokrojony w plastry lub pokruszony 1 op.
- zioła np prowansalskie ok łyżeczki lub mieszanka świeżych bazylia, tymianek,oregano rozmaryn itp
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Nagrzewam piekarnik do 200 stopni
- na szklanej blaszce lub w szerokim i płaskim naczyniu do zapiekania układam cukinię i mieszam ją z oliwą, lekko solę,
- na wierzch układam plastry pomidorów i sera oraz posypuję ziołami i pieprzem
- wstawiam do piekarnika. Po wstawieniu zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Zapiekam 25-40 minut Gotowe!
Wersja obiadowa dla ok 4 osób
- makaron razowy, żytni, bezglutenowy itp ok 250 gr suchego,
- jajko od szczęśliwych kur – 2-4 sztuki ( możesz zamiast jaj użyć sera lub tofu)
- puszka krojonych pomidorów lub 4 szt świeżych pokrojonych i uduszonych,
- 2-3 cukinie,
- 2-3 pomidory,
- ser sałatkowy bałkański 1 op,
- zioła prowansalskie ok łyżeczki,
- papryka czerwona suszona 1/2 łyżeczki,
- oliwa łyżka.
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i po wstawieniu potrawy zmniejszam do 180.
- Makaron gotuję aldente, odcedzam.
- jajka rozbijam i mieszam z solą, pieprzem, czerwona papryką i pomidorami z puszki ( sosem pomidorowym),
- Mieszam ugotowany makaron z masą pomidorowo – jajeczną,
- W osobnym naczyniu mieszam plastry cukinii, pomidorów, ziół prowansalskich z oliwą i odrobiną soli,
- Na wierzch makaronu układam naprzemiennie lekko wciskając w makaron plastry cukinii i pomidorów,
- Na sam koniec posypuję serem,
- Zapiekam ok 30 – 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 🙂