poniedziałek, 16 listopada 2015

Prosta pasta na chleb z soczewicy i suszonych pomidorów.

                 Koniec nudy na kanapkach! Pyszna i co ważne, prosta w wykonaniu pasta z czerwonej soczewicy. Oprócz doskonałego smaku pasta kryje moc zdrowotnych właściwości. Dzięki znacznej zawartości błonnika obu frakcji ma działanie  oczyszczające organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, reguluje pracę jelit oraz poziom cholesterolu.

                Czerwona soczewica to bardzo dobre źródło białka roślinnego, które w połączeniu z białkiem zawartym w razowym chlebie  ma wszystkie aminokwasy egzogenne niezbędne do budowy  organizmu. Co ważne dla osób dbających o masę ciała soczewica jest niskokaloryczna i stosunkowo łatwo strawna. W krajach azjatyckich namoczoną i dokładnie rozgotowaną czerwoną soczewicę podaje się już bardzo malutkim dzieciom. Pastę możemy pozostawić łagodnie doprawioną – może wtedy dzieci wezmą ją chętnie na kanapkach do szkoły lub doprawić chilli lub ostrą papryką. Jeżeli chcecie możecie z masy soczewicowej uformować nieduże kotleciki i podpiec w piekarniku lub okazjonalnie usmażyć na patelni.

Składniki;

  • szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 4-6 suszonych pomidorów namoczonych we wrzątku
  • ok 2 łyżki ugotowanej kaszy np jaglanej, komosy lub ryżu ew płatków owsianych, jęczmiennych , jaglanych itp
  • cebula – 1 średnia sztuka
  • oliwa z oliwek ok 1 łyżki
  • czosnek 1-3 ząbki do smaku
  • koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
  • słodka lub ostra sproszkowana czerwona papryka – ew  odrobina chilli
  • sól do smaku
  • pieprz czarny
pasta na chleb z soczewicy co na kanapki zdrowe serce cholesterolu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

  1. Zalej suszone pomidory wrzątkiem. po ok 10-15 minutach odcedź i posiekaj.
  2. Opłucz soczewicę i zalej ok 1-5 szklanki wrzątku. Gotuj, mieszając do miękkości ( ok 15-20 minut) w razie potrzeby uzupełniaj wrzątkiem. Soczewica powinna być ugotowana na gęsto. W razie konieczności odparuj. Jeżeli masa będzie za rzadka nie przejmuj się . Dosyp  płatków jęczmiennych lub owsianych ( jaglanych/ ryżowych gdy jesteś na diecie bezglutenowej) płatki wciągną nadmiar wody. Jeżeli soczewica jest ugotowana na gęsto dodaj do niej 2-3 łyżki dowolnych ugotowanych zbóż lub namoczonych płatków celem nadania masie puszystości. Pasta dzięki dodatkowi zbóż będzie się łatwiej smarowała, nie będzie się kruszyła. Nie bez znaczenia jest również fakt   wzajemnego uzupełnianie się aminokwasów ze zbóż i strączków tworzących  tzw białko pełnowartościowe
  3. Na patelni delikatnie zeszklij drobno pokrojoną cebulę na oliwie. Jak cebula będzie już gotowa dodaj doń przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze minutę mieszając.
  4. Do ugotowanej soczewicy dodaj suszone pomidory, koncentrat, sól, pieprz, paprykę oraz cebulę z czosnkiem i ugotowane lub suche zboże w zależności od gęstości masy. Zmiksuj wszystko blenderem. Jeżeli trzeba dopraw solą lub koncentratem.
  5. Pasta doskonale smakuje również z suszoną bazylią czy dodatkiem oliwek ( uwaga na sól). Zamiast suszonych pomidorów możesz doprawić pastę majerankiem i lubczykiem oraz cząbrem. Ciekawa wersja to ta z kuminem, suszonym imbirem i odrobiną kurkumy. Baw się smakiem, eksperymentuj. A jaką pastę Ty lubisz najbardziej? Podziel się ze mną swoją ulubioną wersją :-). Smacznego i na zdrowie.