Jeżeli jesteście już znudzeni owsianką codzienną dzisiaj owsianka dekadencka. Nie na co dzień, a od święta, dla przyjemności i na jesienną chandrę. Przygotujcie owsiankę tak jak lubicie – dla nie wprawnych podaję przepis i dodajcie do niej składniki, które zamienią codzienne śniadanie w … deser 🙂
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych,
- szklanka mleka/mleka roślinnego/wody,
- kakao/karob – łyżeczka lub więcej,
- miód/ksylitol/zmiksowane zalane wrzątkiem daktyle lub rodzynki – łyżeczka lub więcej,
- rodzynki/żurawina – łyżeczka,
- banan/gruszka/kaki,granat – do przybrania,
- wiórki kokosowe/ tłuczone orzechy/goji/żurawina/kostka utartej gorzkiej czekolady – do przybrania,
Wykonanie:
Płatki owsiane przepłucz jeżeli trzeba. Przełóż do garnka i zagotuj z mlekiem, kakao, miodem i łyżeczką rodzynek lub żurawiny. Gotuj chwilkę mieszając i odstaw do nasiąknięcia.Jak płatki będą już odpowiednio miękkie wyłóż na miseczkę i ozdób świeżymi owocami, oraz ulubionymi dodatkami.
Rodzaj płatków oraz sposób ich przyrządzania i dodatki dobieramy w zależności od naszych potrzeb zdrowotnych. Inaczej przyrządzić powinna je osoba której celem jest regulacja poziomu cukru we krwi, inaczej przygotujemy je dla małego dziecka czy osoby mającej kłopoty z trawieniem, jeszcze inaczej dla sportowca czy alergika. Ważne by wybrać taki sposób który będzie najbardziej korzystny dla naszego zdrowia i jednocześnie taki, który sprawi nam dużo radości – wyglądem i smakiem.