Smaczne babeczki idealne na drugie śniadanie czy przyjęcie dla dzieci. Jak to muffinki robi się je błyskawicznie. Chwila mieszania, pieczenie i gotowe. Prawdziwe łasuchy mogą je przyozdobić domowymi powidłami lub domową nutellą ze zmiksowanych daktyli z dodatkiem kakao i masła kokosowego.
Składniki jak zwykle u nas dobrane tak by po muffinkę mógł sięgnąć każdy na diecie bez bez,bez. Mąki możecie dobrać dowolne czyli zastąpić mąkę z tapioki ziemniaczaną, mąkę z ryżu i jaglaną dowolną zbożową, a siemię zastąpić jajkiem, musem jabłkowym lub babką płesznik, mleko kokosowe innym ulubionym. Ksylitol miodem, lub stawią. Gotowi?
Zatem do dzieła!:
Proporcja na 12 babeczek:
Składniki suche:
- 0,5 szklanki mąki z brązowego ryżu
- 0,5 szklanki mąki jaglanej
- 0,5 szklanki mąki z tapioki
- szklanka wiórków kokosowych ( mogą być te które pozostały z robienia mleka kokosowego wtedy mieszamy ze składnikami mokrymi)
- 1,3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao lub karobu
- 3-5 łyżek ksylitolu, miodu lub innego słodu do smaku
- spora garść drobnych rodzynek i żurawiny – dodaj na końcu
Składniki mokre;
- 1 i 1/3 szklanki mleka kokosowego lub dowolnego/ wody – ewentualnie ciut więcej – zależy od mąki.
- 3 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu np roztopionego masła, oleju
- łyżeczka octu jabłkowego
- 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 1/3 szkl wody i zostawionego na 10 minut do napęcznienia /jajko/ pół szklanki musu jabłkowego.
Suche składniki wymieszaj ( rodzynki dodaj na końcu), osobno wymieszaj mokre. Wymieszaj wszystko razem łyżką tylko do ich połączenia i nie dłużej. Przełóż do foremek muffinkowych wysmarowanych tłuszczem i podsypanych mąka lub wyłożonych papilotkami i piecz ok. 20 minut w 180°C, do suchego patyczka.
Smacznego!