Najlepsze mleko kokosowe uzyskamy poprzez rozdrobnienie miąższu kokosa i zalanie wodą a następnie odciśnięcie. Realnie rzecz biorąc jest to sposób pracochłonny (rozbijanie kokosowej skorupy to sport ekstremalny) i oparty o trudno dostępne produkty. W naszych warunkach istnieje dużo szybszy i bardziej ekonomiczny sposób sporządzenia tego napoju.
Wersja błyskawiczna:
- wiórki kokosowe – szklanka
- woda – 4 szklanki
Zalej szklankę wiórków wrzątkiem, odczekaj chwilkę, zblenduj, przelej przez drobne sitko lub gazę. Odciśnij dokładnie wiórki. Gotowe.
W ten sposób zrobisz mleko z każdych orzechów . Najlepsze proporcje wiórków (orzechów) do wody to 1: 4 czyli 1 szklanka wiórków 4 szklanki wody. Na początek warto dodać mniej wody np.: 1,5-2 szklanki, gdyż łatwiej wtedy wiórki zblendować.
Inne sposoby:
Na bazie tego przepisu możemy pozyskiwać mleko w dowolny sposób którego celem będzie wydobycie jak największej ilości aromatu i tłuszczu z wiórków. Dlatego metody są różne. Na pewno warto zalać wiórki gorącą wodą wodą by napęczniały lub zalane i namoczone w zimnej wodzie podgrzać by wyekstrahować jak największą ilość tłuszczu. Proces zalewania wiórków i blendowania można powtórzyć.
Chętni mogą zrobić mleko smakowe. Wystarczy razem z wiórkami namoczyć daktyle, śliwki lub morele, dodać kakao lub karobu. Opcji jest wiele.
Mleko kokosowe ma mnóstwo zastosowań. Można je użyć wszędzie tam, gdzie zastąpi tradycyjne mleko ( oczywiście nie pod względem wartości odżywczych) i pożądany będzie lekko kokosowy aromat. Spróbujcie wegańskiego chłodnika na mleku kokosowym lub dodajcie łyżkę śmietanki do zupy dyniowej. U nas w domu najczęściej używam napoju z wiórków do sporządzenia koktajli, owsianki, budyniu jaglanego oraz deseru z chia i ciast.
Zużyte wiórki można wysuszyć w piekarniku i zmielić na mąkę kokosową lub użyć do ciasta lub babeczek. Są dobrym źródłem błonnika i doskonale obniżą indeks glikemiczny słodkich wypieków.
Ewidentną zaletą domowego mleka kokosowego jest jego cena, brak zbędnych chemicznych dodatków oraz prostota wykonania. Do sporządzenia mleka warto wybierać wiórki bez dwutlenku siarki. O samym tłuszczu kokosowym będę jeszcze pisać – temat gorący i nadal sporny.
Udanego miksowania 🙂