Już po Targach Seniora. Wspaniała barwna impreza w której miałam swój skromny udział. Dostaję zapytania o przepisy na pasty które przygotowałam podczas spotkania. Poniżej jedna z nich. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Zachęcam do wypróbowania i zastąpienia choć części wędlin pastami roślinnymi.
Pasta meksykańska z czerwonej fasoli
Składniki:
- Szklanka ugotowanej czerwonej fasoli lub puszka
- Kolendra nasiona 0,5 łyżeczki
- Kumin nasiona (kmin rzymski) lub kminek 0,5 łyżeczki
- Czerwona papryka 0,5 łyżeczki
- Ostra papryka lub chilli ¼-1/2 łyżeczki
- Cebula, czosnek – opcjonalnie
- Oliwa z oliwek 1-2
- łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Namocz i ugotuj czerwoną fasolkę kidney/adzuki/pinto/czarną lub opłucz na sitku fasolę z puszki
- Zeszklij cebulkę na oliwie. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż minutę (jak chcesz pomiń te składniki i dodaj do pasty tylko oliwę)
- Utrzyj nasiona kuminu i kolendry w moździerzu lub zmiel w młynku. Możesz je wcześniej chwilę podprażyć dla większego aromatu.
- Zmiksuj fasolę z przyprawami dodaj cebulkę – dokładnie wymieszaj.
Świetnie smakuje posypana natką kolendry lub pietruszki. Jeszcze lepiej jak postoi trochę w lodówce.