wtorek, 5 sierpnia 2014

Napój najlepszy na upały – arbuzowo – pomarańczowy, miętowo-cytrynowy

Upały powodują, że jak nigdy zaczynam lubić spędzać czas w galeriach handlowych :-). By uniknąć takiego losu wspomagam się schłodzonymi napojami do których wykorzystuje letnie owoce.

Miętowo – cytrynowy 

  • dzbanek naparu z mięty – najlepiej świeżej, mrożonej lub z  torebki,
  • sok z jednej cytryny,
  • miód do smaku ( łyżka lub więcej),
  • kilka kropel soku z imbiru,
  • kostki lodu, lub zmrożony wcześniej napój owocowy

mięta, napój pomarańczowy, napój pomarańczowo arbuzowy, najlepszy napój dla dzieci, zdrowy napój dla dzieci, najlepszy napój na lato

Słodkie, arbuzowo – pomarańczowe orzeźwienie

  • miąższ ze sporego plastra arbuza pozbawiony pestek (tak, wiem też uwielbiam tą robotę 🙂 i zmiksowany,
  • sok z jednej pomarańczy,
  • woda do nadania odpowiedniej konsystencji,
  • listki mięty lub kwiaty lawendy,
  • lód lub zamrożony napój,
  • dla wielbicieli bardziej słodkich smaków trochę miodu, ksylitolu lub innego słodu.

Zaletą tych napojów jest to, że doskonale gaszą pragnienie. Jeżeli nie przesadzimy z ilością miodu napój ten będzie miał osmolalnośc zbliżoną do osmolalności napoju izotonicznego wiec będzie dobrze nawadniał organizm. Do tego by móc nazwać go izotonikiem brakuje dokładnego określenia proporcji oraz dodatku soli.

Napoju robię więcej, a następnie mrożę go w  pojemniczkach na lód lub na muffiny. Dorzucam takie kolorowe babeczki do dzbanka z napojem w innym kolorze lub do dzbanka z wodą. Smakuje wyśmienicie i cieszy oko.

lodowe babeczki arbuzowe, sorbet, lody arbuzowe, słodkie orzeźwienie

Można z tych napojów sporządzić lodowe sorbety. Należy … Czytaj więcej

sobota, 2 sierpnia 2014

Jak kisić ogórki – prosto, szybko, zdrowo

Sezon na ogórki w pełni. Piszę ten post z nadzieją zachęcenia tych, co jeszcze się nie odważyli na zrobienie pierwszego kroku. Kiszenie jest bardzo proste i o ile nie jest waszą ambicją zapewnienie sobie zapasów pyszności na całą zimę, zajmie tylko chwilę.
Dlaczego namawiam do samodzielnego kiszenia ogórków?
  • dostępne w większości sklepów ogórki produkowane przemysłowo są bardzo słone, miękkie i często dyskusyjne w smaku. Przyrządzając ogórki samemu możemy kontrolować ilość soli, a smak ogórków wzmacniać większą ilością czosnku czy kopru.
  • wiemy co jemy: w ogórkach domowych jest sól, koper, chrzan i czosnek. Co kryją w sobie sklepowe ogórki? To wie tylko producent. 
  • nie wiemy  w jakich warunkach sklepowe ogórki były przechowywane i transportowane. Z tego też względu jedząc domowe przetwory mamy większą szansę spożywać produkty bogate w dobroczynne bakterie.
Na pierwszy raz namawiam do nastawienia ogórków w kamionkowym garnku, jeżeli takiego nie posiadacie dobry będzie też duży słój.
Szczęśliwcy zbiorą ogórki z własnego ogródka lub pozyskają je od sąsiada. Większość  musi zadowolić się sklepowymi. Wybieramy ogórki niezbyt duże, jędrne, możliwie jednakowej wielkości. Po zaopatrzeniu się w chrzan, koper (z baldachami) i czosnek oraz niejodowaną sól kamienną możemy przystąpić do dzieła. By ogórki nie były puste w środku najlepiej po
Czytaj więcej
poniedziałek, 7 lipca 2014

Najlepsze zielone koktajle – jagody i szpinak w akcji

         Lato chociaż chłodne zaczęło się na dobre. Stragany oraz łąki obfitują w zielone liście. Dostępne są botwinka, szpinak, natka, sałaty, krwawnik, mlecz i wiele wiele innych. Jest to czas w którym najlepiej rozpocząć przygodę z piciem zielonych koktajli.  Pomińcie uprzedzenia i już dzisiaj do blendera włóżcie garść opłukanych liści szpinaku, garść truskawek i kawałek banana, dolejcie wody, zmiksujcie i gotowe. Ograniczeniem w doborze składników jest tylko wasza wyobraźnia i  dostępność owoców.
             
Jak zacząć pic zielone?


 Osoby które dopiero zaczynają przygodę z zielonymi napojami skorzystają na dokładaniu większej ilości słodkich owoców, a mniejszej liści. Nawet nie zauważycie jak po chwili  staniecie się koneserami wytrawnych zielonych mieszanek. Zaczynajcie powoli z liśćmi najbardziej neutralnymi w smaku. Należą do nich m.in szpinak, sałata lodowa, seler naciowy.
            Najłatwiej przemycić zieleninę w koktajlu dzięki słodkiemu dodatkowi banana. Dzieciom które jeszcze nie rozsmakowały się w zielonych napojach dokładam pierwsze liście do koktajlu  jagodowo -truskawkowo – bananowym podanym w nieprzezroczystym kubku. Jeżeli koktajl smakował zawsze urządzam konkurs na to kto zgadnie z czego się koktajl składał. Odkrywanie składników budzi radość i niedowierzanie, że gardzona zielenina możne smakować tak dobrze. Później dzieci  same już
Czytaj więcej
czwartek, 26 czerwca 2014

Knedle truskawkowe – kasza jaglana na słodko

          Truskawki lubi chyba każdy, niestety niektórzy musza z nimi postępować ostrożnie. Powoli do swojej diety wprowadzać je powinny małe dzieci oraz kobiety karmiące. W przypadku osób które zaczynają dopiero rozszerzać swoją dietę o ten letni przysmak proponuję zacząć od przetworzonych owoców. Truskawki zamrożone, bądź ugotowane  będą mniej alergizowały niż owoce surowe. Poniżej danie dla maluchów, mam karmiących i nie tylko. Bezglutenowe, bez mleka i jaj. Doskonałe jako drugie śniadanie lub podwieczorek.
         Jeżeli zależy nam na wysokiej wartości odżywczej tej potrawy analizowanej pod kątem pełnowartościowego białka należy ją wzbogacić  o mielone siemię lniane ( dodać do ciasta) bądź serwować z jogurtem. Dzięki temu wzbogacimy kaszę o lizynę – czyli aminokwas w który wyjątkowo uboga jest kasza jaglana. Kasza gryczana zawiera sporo lizyny jednak w tej potrawie występuje w mniejszej ilości ze względu na swój intensywny smak.

truskawki kasza jaglana dla dzieci zdrowe jedzenie bez glutenu

Składniki na 12-14 sporych knedli:
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki suchej, niepalonej kaszy gryczanej
  • cynamon – ok 1/4-1/2 łyżeczki
  • 12-14 dojrzałych truskawek bądź innych słodkich owoców sezonowych
  • 3 szklanki wrzącej wody

Sos:
  • 2 garście słodkich truskawek
  • Pół banana

można też dodać do sosu :
  • jogurt naturalny
  • truskawki lub inne owoce do przybrania
  • odrobinę kryształków
Czytaj więcej
wtorek, 27 maja 2014

Szparagi – zielony afrodyzjak na naszym stole.

Nie ma wiosny bez szparagów. Zarówno zielone jak i białe mają swoich zagorzałych zwolenników. Należę do miłośników tych pierwszych, dziecinnie proste w obróbce nie wymagają żmudnego obierania, a ich wyrazisty smak nie potrzebuje żadnych dodatków. 
             Znane wszystkim jako afrodyzjak ze względu na swój sugestywny kształt, są warzywem  wprost stworzonym na wiosenne uczty kulinarne. Niskokaloryczne, bogate w  kwas foliowy oraz witaminę K, potas, magnez i wapń stanowią cenny składnik potraw. Zawarta w nich  asparagina działa lekko moczopędnie dzięki czemu sprzyjają wszystkim pragnącym na wiosnę oczyścić organizm. Znaczna zawartość błonnika (zarówno nierozpuszczalnego i  rozpuszczalnego)  pozwala na namnażanie pozytywnych dla naszego organizmu bakterii probiotycznych oraz obniżanie cholesterolu. Korzystajcie ze szparagów do woli, gdyż już za chwilę znikną na cały rok z naszych stołów.

szparagi właściwości, najlepszy afrodyzjak, najlepsze na seks,

  • pęczek zielonych szparagów – z odciętymi zgrubiałymi częściami łodyg
  • wrząca woda
  • sezam niełuszczony i czarny
  • masło lub oliwa
  • sól morska

Szparagi płuczemy dokładnie. Wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy 5-7 minut*. Odcedzamy. Polewamy masłem/oliwą z sezamem  i solą.

*Gotują się błyskawicznie wystarczy około 5 minut we wrzątku, chwilę więcej na parze. Skropione oliwą będą gotowe w 10 minut na grillu elektrycznym bądź w piekarniku. Pamiętajcie by ich nie rozgotować. Stracą swój piękny soczystozielony kolor … Czytaj więcej

poniedziałek, 12 maja 2014

Najlepsze kotlety z cieciorki ( ciecierzycy) – szybkie, proste i zdrowe!

Są naprawdę pyszne i  (co jest bardzo ważne dla mnie) dzieciaki je uwielbiają. Być  może tajemnicę stanowi słodki smak marchewki, który doskonale komponuje się z  słodkawym smakiem ciecierzycy. Jak gotować strączki wiecie już stąd. Zachęcam do ugotowania większej ilości. Z pozostałej ciecierzycy można zrobić pyszny hummus,  czy inną pastę na kanapki.

Składniki:

  • cieciorka ugotowana – 2 szklanki,
  • cebula spora – 1 szt pokrojona w drobną kostkę,
  • marchewka 2 średnie sztuki utarte na grubej tarce,
  • pół cukinii utartej na grubej tarce,

oraz

  • pietruszka natka ( opcjonalnie) – garść posiekanej – lub inne ulubione przyprawy
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki + do smażenia
  • sos sojowy dobrej jakości – ok 1-2 łyżek
  • drobna kasza kukurydziana, płatki lub mąka do obtoczenia
  • opcjonalnie 1 jajo od szczęśliwej kury, lub porcja siemienia lnianego przygotowanego wg opisu poniżej

proste pyszne kotlety z cieciorki wegetariańskie wegańskie kotlety

Nie używam do kotletów niczego co ma łączyć je w zwartą masę, gdyż zmielona cieciorka dość dobrze się formuje.  Jeżeli jesteś zwolennikiem bardziej zwartych kotletów  na sam koniec dodaj do doprawionej już masy rozmieszane jajko, lub jeżeli  nie chcesz użyć  jajka dodaj jego zamiennik.

Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę. Jak zaczyna się rumienić dokładamy utartą marchewkę, chwilę później  cukinię oraz sos sojowy. Mieszamy i dusimy … Czytaj więcej

środa, 7 maja 2014

Domowy kisiel – zdrowy, owocowy bez cukru i barwników.


Prościutki i bardzo szybki w wykonaniu, deser dla dziecka (każdego tego małego i dużego  ). Jeżeli chodzi za Tobą potrzeba czegoś słodkiego, z którą akurat dzisiaj nie zamierzasz walczyć, złap za garnek. Gwarantuję – 5 minut i deser gotowy. Zalety: bez chemii, bez dodatków i barwników, bez sztucznego cukru. Deser łatwiejszy i szybszy w wykonaniu niż myślisz. Zachęcam!



prosty kisiel bez cukru jak zrobić kisiel dla dzieci kisiel z soku





Składniki na 2 porcje:

  • Ok 300 ml soku – wyciśnięty, lub kupiony jednodniowy*,
  • Łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Pół szklanki zimnej wody,
  • Ewentualnie łyżeczka miodu, lub innego słodu.

Dodatki:

  • Owoce: pokrojone w kawałki mango, gruszka, jabłko,banan lub  truskawka, jagody ( mrożone lub świeże w sezonie)  i wszystkie inne na które masz ochotę i które masz w domu.
  • Mleko kokosowe – 1 łyżka śmietanki, która zebrała się u góry – sprawi, że smak kisielu będzie wzbogacony o nutkę kokosu, a sam kisiel zrobi się aksamitny. Szczególnie wskazane dla rekonwalescentów i wszystkich tych którzy potrzebują dodatkowej dawki energii. Zawarte w tłuszczu kokosowym kwasy tłuszczowe wchłaniają się bardzo szybko i są wskazane w żywieniu osób niedoborowych. Zdrowi dorośli z „ boczkami” na bioderkach powinni raczej oszczędnie dawkować sobie tą przyjemność  .

Uwaga: jeżeli jesteście przyzwyczajeni do smaku przemysłowych słodyczy, a sok jest mocno kwaskowaty może zaistnieć potrzeba Czytaj więcej

Tadżin – marokańskie wspomnienia


Przeglądam zdjęcia i czuję jak odzywa się tęsknota za podróżą, zapachem i słońcem. Przemycam ślad wspomnień zapachami z marokańskiego targu. Podpatrywałam jak sprzedawcy komponują mieszankę przypraw do narodowej potrawy, którą jest tadżin. Proponuję wersję najprostszą, warzywną. Wegetarianie mogą uzupełnić ją o ugotowane nasiona ciecierzycy, bądź fasoli jaś. Natomiast Ci którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa na dnie naczynia mogą ułożyć kawałki kurczaka. Na zdjęciach jest naczynie typowe do zapiekania tadżinu. W naszej polskiej wersji wystarczy gliniany garnek do zapiekania, lub szklane naczynie z pokrywką. Tradycyjnie podaje się tdżin z kaszą kuskus, ja nie jestem zwolenniczką tej kaszy, ze względu na jej niską wartość odżywczą i zastępuje ją jaglanką – oczywiście .

wegański wegetariański obiad pieczona cukinia ziemniaki warzywa z pieca




Wykonanie jest bardzo proste i szybkie – zwłaszcza jeżeli ktoś nam pomoże obierać warzywa 

Składniki na 4-6 porcji:

  • ziemniaki 6 szt. dużych
  • marchew 3 szt. spore
  • cukinie 1-2 szt. większe
  • dynia kawałek
  • fasolka szparagowa ( poza sezonem mrożona) ½ kg
  • cebula duża,
  • czosnek 4 – 6 ząbków
  • zielone oliwki spora garść
  • oliwa 2 łyżki


Przyprawa:

  • kurkuma – ½ łyżeczki
  • papryka czerwona słodka– ½ łyżeczki
  • papryka czerwona ostra – 1/3 łyżeczki
  • kumin mielony – ½ łyżeczki
  • imbir mielony suszony ½ łyżeczki
  • cynamon ½ łyżeczki
  • sól – czubata łyżeczka

Razem Czytaj więcej

środa, 30 kwietnia 2014

Chochlą w raka – Jak grillować by nie zachorować.

Sezon grillowy w pełni, półki sklepowe uginają się od aluminiowych tacek i jednorazowych talerzyków. W ofercie garmażeryjnej pełno półproduktów gotowych do położenia nad rozpalonym węglem. Z tego też względu dzisiaj trochę o tym, jak grillować by przygotowane specjały nie odbiły się negatywnie na naszym zdrowiu. Oczywiście jeżeli jesteśmy w dobrej kondycji raczej nic nam się nie stanie, jeżeli raz  w roku, z okazji majowego weekendu zjemy potrawę  co do której wartości prozdrowotnych  mamy wątpliwości. Jednak cześć z nas z grillowego wydarzenia robi letni, cotygodniowy rytuał. 
             Pewnie jesteście ciekawi jak to jest z tym grillowaniem i   co zrobić by bez zbytnich obaw o własne zdrowie cieszyć się grillowanymi specjałami. Na czym polega problem z grillem a dokładnie rzecz biorąc z przygotowywanym na nim mięsem? 
Obróbka termiczna potraw nadaje im tak pożądany przez nas smak i aromat. Pieczenie to chrupiąca przypieczona skórka, kruche dobrze wypieczone ciastka, czy też frytki. Niektórzy cenią sobie wzmocniony dodatkiem tłuszczu smak grillowanego mięsa, czy wędzonych ryb. Podczas tych procesów, oprócz polepszenia walorów smakowych potrawy, powstają substancje szkodliwe dla naszego organizmu. Nasze ciało jest wyposażone w doskonałe mechanizmy, które przy pomocy wsparcia z zewnątrz w postaci antyoksydantów i fitozwiazków świetnie sobie
Czytaj więcej
środa, 23 kwietnia 2014

Nawadnianie, oczyszczanie – mini detoks na co dzień.

               
Wiosna w pełni, świąteczny czas też już za nami. Przyroda cieplejszymi dniami i świeżą zielenią za oknem kusi zmianą diety na lżejszą. Czas wiosenny to czas obudzenia się energii do życia, ruchu i zmiany. W dietetyce to  czas zmiany diety na lżejszą, oczyszczeń organizmów i szlifowaniu formy by latem pełnej krasie pokazać się w kostiumie. 

               Celem cyklu Mała Zmiana – Duży Zysk jest zaproponowanie Wam wprowadzania niewielkich zmian w diecie, które w długim okresie czasu zaprocentują dużymi korzyściami dla Waszego zdrowia i samopoczucia. Dlatego też, nie pisze o wiosennych detoksach czyli dietach oczyszczających, a piszę o jednym małym kroku, który pozytywnie wpłynie na Wasze samopoczucie, a przy okazji przyczyni się wspomagania naturalnego procesu oczyszczania organizmu. 
            Jednym z najczęściej spotykanych błędów żywieniowych jest brak dbałości o  nawodnienie naszego ciała. Często zwracamy uwagę na to co jemy, pomijając dostarczenie odpowiedniej ilości wody. Efekt: złe samopoczucie, zaparcia, suchość skóry i jej przedwczesne starzenie się, szybsze tworzenie się kamieni nerkowych, by wymienić tylko te najczęsciej spotykane problemy. O roli wody można pisać książki, gdyż praktycznie nie ma procesu życiowego który mógłby w naszym
Czytaj więcej